Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Kardiológia
A kardiológia speciális területei- A myocardium betegségei/cardiomyopathiák- A pericardium és endocardium betegségei- Arrhytmiák- Gyermekkardiológia- Hypertonia- Intervencionális kardiológia- Iszkémiás szívbetegség- Kardiológiai vizsgálómódszerek- Szívelégtelenség- Varia

Koszorúérműtétek dobogó szíven
dr. Somogyi András, dr. Sugár Tamás, dr. Nagy Eszter, dr. Hajdu László, dr. Tomcsányi István
Orv Hetil 2000;141(40):2183-6.

ABSZTRAKT
A szerzők intézetében 1998. január 1. és 1999. szeptember 15. között 563 coronaria-bypass műtétre került sor. A dolgozatban bemutatják ugyanazon operáló team által végzett 134 koszorúér-áthidalást, melyet dobogó szíven végeztek. A műtétek során 98 esetben használtak a keringés támogatására szív-tüdő motort, 36 esetben (27%) e nélkül operáltak. Ezen kíméletes műtéti technikával sorozatban, válogatás nélkül operálták a betegeket és egyetlen alkalommal sem kényszerültek a tervezett műtéti taktikát megváltoztatni; a beteget lehűteni, a szívet megállítani. A férfi/nő arány 76/58 volt, a betegek 84%-a szenvedett el szívizom-elhalást a műtétet megelőzően egy vagy több alkalommal. A koszorúér-áthidalások száma műtétenként átlag 2,7 volt. A vénás áthidalások mellett artériát is használtak az esetek 94%-ában. A postoperatív mortalitás 2,2% (3 beteg) volt. A postoperatív szükséges gyógyszeres támogatás, infarctus-előfordulás, vérzés mennyisége igen alacsony volt. Jelentősen megrövidült a műtét után az intenzív osztályon eltöltött idő; betegenként átlagosan 19 óra volt. A betegek a műtétet követően átlag hét nappal távoztak a szívsebészetről. Ezen műtéti technikával, a megfelelő gyakorlat birtokában tovább csökkenthető a szívizom, illetve az egész szervezet műtéti megterhelése és a szövődmények száma, ugyanakkor a teljes coronaria-revascularisatio megvalósítható. A szerzők eddigi tapasztalataik alapján minden esetben elvégezhetőnek tartják a coronaria-bypass műtéteket dobogó szíven, hűtés nélkül, extracorporalis perfusio (ECC) támogatásával.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.