Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Kardiológia
A kardiológia speciális területei- A myocardium betegségei/cardiomyopathiák- A pericardium és endocardium betegségei- Arrhytmiák- Gyermekkardiológia- Hypertonia- Intervencionális kardiológia- Iszkémiás szívbetegség- Kardiológiai vizsgálómódszerek- Szívelégtelenség- Varia

Posztoperatív pitvarfibrilláció okai, gyakorisága, megelőzése és kezelése szívsebészeti betegeknél
dr. Vágó Hajnalka, dr. Merkely Béla, dr. Szabolcs Zoltán, dr. Moravcsik Endre, dr. Gellér László, dr. Szabó Tamás, dr. Turbók Eszter, dr. Matkó Ida, dr. Bodor Elek
MR Kossuth 2001.05.03.

ABSZTRAKT
Szívsebészeti műtéteket követő posztoperatív szakban gyakori szövődmény a pitvarfibrilláció. A posztoperatív pitvarfibrilláció kialakulása valószínűleg multifaktoriális, de kiemelkedő jelentősége lehet benne az aktíválódó szimpatikus idegrendszernek.

Célunk az első három posztoperatív napon fellépő pitvarfibrilláció incidenciájának és lehetséges okainak vizsgálata volt nyitott szívműtétek után. A vizsgálatba egymást követő 302 szívműtött beteget vontunk be. Összesen 48 betegnél (átlagéletkor 64,8 ± 8,8 év) lépett fel a ritmuszavar. A pitvarfibrilláció incidenciája 15,9% volt. A pitvarfibrilláló betegek anamnézisben paroxizmális vagy perzisztáló pitvarfibrilláció 18 esetben szerepelt. Akut ischaemia 6, hypokalaemia 4, nagydózisú katecholamin-keringéstámogatás 4, perioperatív béta-blokkoló-kezelés hiánya 35 esetben járult hozzá a ritmuszavar kialakulásához. Kilenc esetben posztoperatív vérzés és reoperáció előzte meg az aritmiát. Az alkalmazott antiaritmiás terápia 33 esetben metoprolol, 21 esetben amiodaron, 4 esetben propafenon, 2 esetben elektromos cardioversio volt.

A perioperatív béta-blokkoló-kezelésben részesült betegeknél szignifikánsan alacsonyabb volt a pitvarfibrilláció gyakorisága (13/181 ]7,18%] versus 35/121 ]28,9%]). A műtét időtartama, az aortalefogás ideje, a bypass-graftok száma és a pitvarfibrilláció incidenciája között nem találtunk összefüggést. Pitvarfibrillációra erősen veszélyeztető tényezőnek a perioperatív béta-blokkoló-kezelés hiányát, a korábbi pitvarfibrilláció jelenlétét és a kombinált műtétet találtuk, valamint szignifikánshoz közeli értéket kaptunk az életkor szerepének vizsgálatakor. Vizsgálatunk eredményei a nyitott szívműtétes betegeknél a béta-blokkoló-premedikáció legszélesebb körben való alkalmazását támasztja alá.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.