Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Kardiológia
A kardiológia speciális területei- A myocardium betegségei/cardiomyopathiák- A pericardium és endocardium betegségei- Arrhytmiák- Gyermekkardiológia- Hypertonia- Intervencionális kardiológia- Iszkémiás szívbetegség- Kardiológiai vizsgálómódszerek- Szívelégtelenség- Varia

A cardiovascularis események kockázata szelektív COX-2 inhibitorok szedése mellett
Topol EJ, Mukherjee D, Nissen SE
Risk of cardiovascular events associated with selective COX-2 inhibitors
JAMA 2001;286(8):954-9.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Thury Attila
Az atherosclerosis folyamatában gyulladásos jelenségek is szerepelnek, ezért a szelektív ciklooxigenáz (COX-2)-gátlók esetleg rendelkezhetnek antiatherogen hatással a gyulladásos reakciók gátlása révén. Ugyanakkor, azáltal, hogy csökkentik a vasodilatator és antiaggregaciós hatású prosztaciklin termelődését, a COX-2-antagonisták fokozhatják a prothromboticus aktivitást. Az arthritisben és a vázizom-fájdalom esetén szedett COX-2-inhibitorok cardiovascularis hatásainak tisztázására a szerzők a MEDLINE segítségével az összes angol nyelvű cikket átnézték, melyek 1998 és 2001 februárja között jelentek meg. Áttekintették az amerikai Food and Drug Administration-hez a gyógyszercégek által beadott jelentéseket is.

Két nagy véletlen besorolásos vizsgálatot végeztek: a Vioxx Gastrointestinal Outcomes Research Study (VIGOR; 8076 beteg bevonásával) és a Celecoxib Long-term Arthritis Safety Study (CLASS; 8059 beteg). További két kisebb vizsgálat is történt; körülbelül 1000-1000 beteg bevonásával. A VIGOR-vizsgálat során kimutatták, hogy a bizonyítottan thromboticus cardiovascularis szövődmények (myocardialis infarktus, instabil angina, cardialis thrombus, hirtelen szívhalál miatti újraélesztés, hirtelen vagy váratlan halál, ischaemiás stroke és tranziens ischaemiás attak) relatív kockázata rofecoxib (Vioxx?) szedése esetén 2,38-szoros (95%-os megbízhatósági tartomány mellett, 1,39-4,00, P=0,002) a naproxen alkalmazásához képest.

A CLASS-vizsgálatban a celecoxib (Celebrex?,) és egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek szedése esetén nem találtak szignifikáns különbséget a cardiovascularis események (myocardialis infarktus, stroke és halálozás) bekövetkezésének esélyében.

A myocardialis infarktus évenkénti gyakorisága a COX-2-inhibitorok használata esetén azonban mindkét tanulmányban nagyobb volt, mint az egyik új, primer prevencióval foglalkozó metaanalízis placebóágában szereplő betegek esetében (0,52%); rofecoxib szedésekor 0,74% (P=0,04 a placebóhoz képest), celecoxib esetén 0,80% (P=0,02). A megfigyelt kockázatnövekedés hátterében természetesen a COX-2-gátlók és a hagyományos NSAID-ok hatásmechanizmusának különbözősége állhat; amennyiben a COX-2-inhibitorok a prothromboticus hatású tromboxán-A2 termelődését nem gátolják - szemben a NSAID-okkal -, de a prosztaciklin termelődését igen, ezáltal a természetes egyensúlyt a thromboticus események felé tolva. A VIGOR-vizsgálat esetében a fokozott kockázat oka az is lehet természetesen, hogy a naproxen rendelkezik antithromboticus hatással. Azonban a mindkét vizsgálatban észlelt, a placebóval kezelt betegekhez képest emelkedett infarktusgyakoriság mindenképpen figyelmet érdemel.

Összefoglalásképpen a szerzők megállapították, hogy ezek az adatok figyelmeztetnek a COX-2-gátlók szedése során jelentkező cardiovascularis mellékhatások nagyobb gyakoriságára. Ugyanakkor a kockázat nagyságát csak későbbi, prospektív vizsgálatban lehet tisztázni.

KOMMENTÁR
A COX-2-gátlók alkalmazása világszerte hatalmas növekedést mutat; a - nemritkán súlyos és veszélyes - gastrointestinalis mellékhatásoktól mentes gyógyszerek nagyon sok beteg és orvos szimpátiáját kivívták. Hasznos szerkesztőségi közleményt olvashattunk a JAMA Magyar Kiadásának februári számában, illetve részletes angol nyelvű összefoglalót. Az esetleges fokozott cardiovascularis mellékhatások kísérletes bizonyítékait közölték (2). Ezek a szerek a vérnyomást kismértékben, de emelték a VIGOR-vizsgálatban is (3). Tehát valószínűsíthetők a megfigyelt kockázatnövekedés a hátterében álló mechanizmusok, amelyek cardiovascularis betegség fennállása esetében nagyobb eséllyel jöhetnek szóba. Ugyanakkor leszögezendő, hogy az ismertetett klinikai vizsgálatokban a COX-2-gátlókat éveken keresztül szedték a betegek, szemben a szokásos rövid kúraszerű alkalmazással.

Mukherjee és munkatársai közlését azonban számos más kritika is érte: retrospektív metaanalízis volt, mely közismerten magában hordoz lényeges statisztikai hátrányokat, például a cardiovascularis végpontok vizsgálata nem volt előre meghatározott, és különböző életkorú, alapbetegségű betegeket hasonlítottak össze. A támadásokra az egyik szerző, Dr. Steven E Nissen a következőképpen reagált: „Amit akartunk, az leginkább az volt, hogy közöljünk egy olyan, valószínűleg fontos problémát, amely még nem tisztázott. E kérdésre a megoldást mindenképpen meg kell találni; ehhez prospektív vizsgálatot kell szervezni.”

Érdekességképpen, még azt is felvetették, hogy a COX-2-gátlókat kis dózisú acetilszalicilsavval (!) együtt kellene adni a jövőbeni vizsgálat egyik ágában, hogy a fokozott cardiovascularis kockázat megelőzésének esetleges útját is megtalálják.

- Fitzgerald GA, Patrono C. The coxibs, selective inhibitors of cyclooxygenase-2.
N Engl J Med. 2001;345(6):433-42.
- Hennan JK, Huang J, Barrett TD et al. Effects of selective cyclooxygenase-2 inhibition on vascular responses and thrombosis in canine coronary arteries.
Circulation. 2001;104(7):820-5.
- Bombardier C, Laine L, Reicin A et al. Comparison of upper gastrointestinal toxicity of rofecoxib and naproxen in patients with rheumatoid arthritis. VIGOR Study Group.
N Engl J Med. 2000;343(21):1520-8

Irodalmi hivatkozások száma: 39

Ábrák száma: 3

Táblázatok száma: 2


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
A nem szteroid gyulladásgátlók, és a súlyos koszorúér-betegség kockázata: egy kohorszvizsgálat eredményei
A nem aszpirin típusú nem szteroid gyulladásgátló szerek komplex hatásmechanizmusa alapján feltételezhető, hogy ezek a szerek a koszorúér-betegségek terén védő hatással rendelkeznek. Ez a kohorszvizsgálat azt igazolta, hogy a nem aszpirin típusú nem szteroid gyulladásgátló szerek nem csökkentik a coronariabetegségek kockázatát, így kardioprotekcióra nem alkalmasak.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.