Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Aneszteziológia és intenzív terápia
Aneszteziológia- Intenzív terápia

Ajánlási listák
Troponin T szint ép veseműködésű és veseelégtelen, akut coronaria szindrómás betegeken
RJ Aviles, MS Laurer
Troponin T levelt in patients with acute coronary syndromes, with or without renal dysfunction
N Engl J Med 2002;346(26):2047-52.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Élő Gábor
Azoknál a betegeknél, akiknél akut coronaria szindróma lehetősége merül el, a troponin T szint mérése alkalmas a rövid távú prognózis megítélésére. A szerzők arra a kérdésre keresték a választ, hogy alkalmazható-e veseelégtelen betegeken is, mivel a vese szerepet játszhat a troponin T kiválasztásában. Egy kettős vak, randomizált placebokontrollált vizsgálat során (Global Use of Strategies to Open Occluded Coronary Arteries IV in Acute Coronary Syndromes), mely az abciximab infúzió hatását vizsgálta az első 24–48 órában olyan betegeken, akiknél nem történt korai revascularizáció.

A tanulmányt összesen 24 ország 548 kórházában folytatták. A betegek aspirint kaptak. Három randomizált csoport volt, az egyikben placebót, a másokban 24, a harmadikban 48 óráig kaptak a betegek abciximabot. Az elsődleges végpont a betegek halála, vagy myocardialis infarktus kialakulása 30 napon belül. A vizsgálatba bevont 7033 betegnél számos más laboratóriumi érték mellett nézték a kreatinin-clearancet is. Emelkedettnek tekintették a troponin T szintet, ha 0,1 ng vagy magasabb volt. A betegeket a kreatinin-clearance szerint kvartilisekbe osztották. Azt találták, hogy a vesefunkció nem befolyásolja a troponin T predikciós képességét.

KOMMENTÁR
A troponin T gyorsdiagnosztika egy jobban elterjedt differenciáldiagnosztikai lépés AMI diagnózisában. Fenti tanulmány meggyőzően bizonyítja a vesebeteg szubpopulációban is a troponin T diagnosztika alkalmazhatóságát.

Irodalmi hivatkozások száma: 29
Ábrák száma: 3
Táblázatok száma: 2


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Döntéshozatal cardialis troponin tesztekkel
A cardialis troponinok közel ideális biológiai markernek számítanak, lehetővé teszik mikroinfarktusok kimutatását is, alkalmasak prognózis felállítására. A troponin T assay-t egy gyártó készíti, a második generációs vizsgáló módszer pontos, a troponin I vizsgálatára több assay lézetik, cut off pontjuk ezért laboronként a használt eljárástól függően eltérő.

Troponin T szint kóros, illetve normál vesefunkcióval rendelkező akut coronaria szindrómában szenvedő betegek körében
A beszűkült vesefunkció nem befolyásolja a troponin T-szint diagnosztikus értékét akut coronaria szindrómában szenvedő betegekben. 7033 beteg adatait elemző, kettős vak, randomizált, placebo-kontrollált tanulmány.

A proteinuria mintázata és ennek összefüggése a végállapotú veseelégtelenség kialakulásával IgA-nephropathiában
IgA-nephropathiában a proteinuria, a szérum kreatininszint az első észleléskor és a női nem a végállapotú veseelégtelenség kialakulásának prediktorai. A proteinuria és a kreatininszint változásának követése nem teszi pontosabbá a prognózist.

Az idült károsodás vesebiopsziás anyagban történő egyszerű meghatározásának prognosztikus értéke
Morfometriás módszer, mely gyorsan, egyszerűen és megbízhatóan méri az idült vesekárosodás mértékét a biopsziás mintában. Az idült károsodás a veseelégtelenség progressziójának jelentős prediktora.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.