Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Aneszteziológia és intenzív terápia
Aneszteziológia- Intenzív terápia

Ajánlási listák
Biztonságos és hatékony kezelési alternatívák-e a kannabinoidok fájdalomcsillapításra? Kvalitatív szisztematikus összefoglaló
MR Tramer, et al.
Are cannabinoids an effective and safe treatment option in the management of pain? A qualitative systematic review
BMJ 2001;323(13):13-6.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Élő Gábor
Régóta keressük az ideális fájdalomcsillapítókat. A hatékony fájdalomcsillapító hatású szerek központi idegrendszeri mellékhatásai jelentősek. A gyógyszerkutatók vizsgálódásai irányának megszabásában segíthet a szerzők szisztematikus összefoglalója. Összesen 20 cikket tekintettek át, melyek a kannabinoidok fájdalomcsillapító hatását vizsgálta. Akkor vették be a cikket a vizsgálatba, ha a kannabinoidokat placebóval, vagy valamilyen másik fájdalomcsillapító eljárással vetették össze, bármilyen beadási út, illetve fájdalomforma csillapítása esetén alkalmazták.

A 20 cikk közül 11 alkalmatlan volt a feldolgozásra, mert nem szerepeltek bennük fájdalom score-ok, vagy levél formájában publikálták őket. A fennmaradó 11 cikkből 5-ben 128 daganatos fájdalomban szenvedő beteget vizsgáltak, 2-ben krónikus, nem daganatos fájdalomban szenvedő betegeket vizsgáltak, 2 cikkben akut posztoperatív fájdalomban szenvedő beteget vizsgáltak. A vizsgálatok kivitelezése nem tette lehetővé metaanalízis formájában a kvantitív vizsgálatot.

A kannabinoidok hatását összehasonlítva egyéb fájdalomcsillapítókkal hatékonysága 60 mg orálisan adott kodeinének felel meg, azonban rosszabb, mint a non-szteroid gyulladáscsökkentőké. A kannabinoidok posztoperatív fájdalomcsillapításra nem ajánlottak, krónikus fájdalomcsillapításban szerepük további vizsgálatokat igényel.

KOMMENTÁR
A posztoperatív és krónikus fájdalmak jellegükben, eredetükben és tartamukban is jelentősen különböznek egymástól, ezért nyilvánvaló, hogy a hatásos analgetikum típusa is eltérő lehet. Egyetértve a szerzőkkel, saját gyakorlatunkban magunk sem alkalmazzuk posztoperatív fájdalomcsillapításra a kannabinoidokat.

Irodalmi hivatkozások száma: 18
Ábrák száma: 1
Táblázatok száma: 1


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Az intravénás morfin posztoperatív titrációja
A posztoperatív fájdalom eredményesen csillapítható morfinnal. A megfelelő dózis alkalmazásához az analóg vizuális skála használata segítséget nyújt, a morfin mellékhatásai megfelelő alkalmazás esetén ritkák.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.