Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Aneszteziológia és intenzív terápia
Aneszteziológia- Intenzív terápia

Ajánlási listák
Döntéshozatal cardialis troponin tesztekkel
EM Antman
Decision making with troponin tests
N Engl J Med 2002;346(26):2079-82.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Élő Gábor
A myocardium károsodásakor a szívizom sejtekből különböző intracellularis makromolekulák szabadulnak fel a myocyta sejtmembrán integritásának felbomlásakor. A különböző anyagok kibocsátásának kinetikáját befolyásolja a sejten belül elfoglalt pozíciója, molekulasúlya, a keringésből való eltűnésének mechanizmusa. Ezek közül az anyagok közül a troponinok közel ideális biológiai markerek, ezen kívül alkalmasak a terápiás döntések befolyásolására, mivel prognosztikai jelentőségük van.

A troponin T és I vizsgálható specifikus antitestekkel érzékenyítve a teszteket a szívizomból felszabaduló troponin T és I mutatható ki. Troponin T kimutatására egyetlen tesztet lehet kapni, Troponin I kimutatására alkalmasat több gyártó is készít, ezeknél mindig tisztázni kell a laboratóriumi cut off értéket.
A12 elvezetéses EKG segíségével a cardialis eredetű mellkasi fájdalmat panaszoló betegek két csoportra oszthatók, azokra, akiknek myocardialis infarktusuk és azokra, akiknek akut coronaria szindrómájuk van. Troponin szintet myocardialis infarktusra utaló EKG esetén is érdemes meghatározni, mivel az eredménynek prognosztikai jelentősége van, bár egyértelmű EKG eltérés esetén nem szabad késlekedni a troponin teszt eredményének elkészültéig a lízissel.

Reinfarktus felismerését könnyíti, és terápia megválasztását (glikoprotein IIb/IIIa inhibitor, LMW heparin) segíti. Az akut coronaria szindrómán belül a Q-hullámmal nem járó szívizomelhalás felismerésére alkalmazhatók a troponin tesztek, akár mikroinfarktusok felismerésére is. Az infarktus kialakulása után akár egy hétig is magasabb maradhat a troponin T és I szint, ezért ezen az időn belül kisebb reinfarktusok kimutatására nem alkalmasak a troponin tesztek. Veseelégtelen betegeknél a harmadik generációs troponin T teszt alkalmas prognosztikai faktor.

KOMMENTÁR
A troponin meghatározása akut coronaria szindróma esetén napjainkban már rutin diagnosztikai eljárásnak számít specificitása és szenzitivitása miatt. Továbbá bizonyos esetekben prognosztikai jelentőséggel is bír, ezért nem hiányozhat napjaink diagnosztikus lépései közül.

Irodalmi hivatkozások száma: 16
Ábrák száma: 2
Táblázatok száma: 0


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Troponin T szint ép veseműködésű és veseelégtelen, akut coronaria szindrómás betegeken
A troponin T szint akut coronaria szindrómás betegeken alkalmas a rövid távú prognózis megítélésére. A betegek veseműködése a troponin T szint felhasználhatóságát nem befolyásolja.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.