Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Aneszteziológia és intenzív terápia
Aneszteziológia- Intenzív terápia

Ajánlási listák
A paracetamol és NSAID szerek vagy kombinációjuk összehasonlítása a posztoperatív fájdalomcsillapításra: kvalitatív összehasonlítás
M Hyllested, S Jones, et al.
Comperative effect of paracetamol, NSAID's or their combination in postoperative pain management: a qualitative review
Br J Anaesth 2002;88(2):199-214.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Élő Gábor
A paracetamol az egyik leggyakrabban használt analgetikum, azonban kevés a hatékonyságát alátámasztó bizonyíték. Kevés azon tanulmányok száma, melyek a mindennapi gyakorlatban használatos fájdalomcsillapítók hatékonyságát vizsgálják, és alkalmasak következtetések levonására. A szerzők kontrollált tanulmányokat hasonlítanak össze, melyek a paracetamol és NSAID szerek, illetve ezek kombinációjának hatékonyságát vizsgálják posztoperatív fájdalom csillapítására. Vizsgálják a rövid távú mellékhatások előfordulását is.

A nagy hasi műtétek és nőgyógyászati beavatkozások utáni fájdalomcsillapítást összehasonlító tanulmányokban a paracetamolt és NSAID szereket egyaránt hatékonynak találták. Hasonló eredményt találtak az ortopédiai műtéten átesett betegekkel fogalkozó tanulmányokban is. A kis nőgyógyászati beavatkozások után (episiotomia, laparoszkópos tubaligatio) jelentkező posztoperatív fájdalom esetén nem vonható le egyértelmű következtetés.
6 tanulmányt tekintettek át, ahol gyermekek adenotomiája, tonsillectomiája utáni fájdalomcsilapítás hatékonyságát vizsgálták, következtetések levonása nehéz volt, mert, alacsony volt az alkalmazott paracetamol dózisa és a kisgyerekeknél nehezen értékelhető fájdalom mértéke.

A fogászati műtéti bevatkozásoknál a vizsgált 16 tanulmány közül 8 esetben a NSAID szerek bizonyultak hatékonyabbnak, 5 tanulmányban a paracetamollal egyformán hatékonynak találták a NSAID szereket. 2 tanulmányban bizonyult a paracetamol jobbnak. Ebből arra következettek, hogy a non-szteroid gyulladáscsökkentők hatékonyabbak a fogászati beavatkozások utáni fájdalomcsillapításban. A mellékhatások tekintetében kiemelték, hogy 5 napnál hosszabb ideig alkalmazott NSAID szerek adása esetén idős betegek között hétszeresére növekedett a gastrointestinalis vérzés veszélye. A NSAID szedéshez csatlakozó allergiás reakciók enyhék voltak, abban az esetben jelentkeztek, amikor a betegnek aszpirin-indukált asthmája volt, ezeket a reakciókat általában enyhének és reverzibilisnek találták. Klinikailag elfogadott paracetamol vagy NSAID dózis mellett a hepaticus komplikációk ritkák.

NSAID posztoperatív alkalmazása csökkentheti a renalis véráramlást, és csökkentheti a GFR-t, a paracetamolnak nincs ilyen hatása. A tonsillectomián átesett betegeknél szignifikánsan nagyobb mértékű vérvesztést észleltek NSAID szerek szedése mellett. Az aszpirin és ibuprofen szedése megzavarhatja a betegek alvását, ilyen mellékhatást paracetamol és placebo mellett nem észleltek. A szerzők véleménye szerint a NSAID szerek mindent egybevetve hatékonyabbnak bizonyultak a posztoperatív fájdalomcsilapításban, azonban a műtét típusától függ a különbség mértéke. Nagy műtétek esetén a különbség nem jelentős. Kis műtétek esetén jobb választás a NSAID, azonban a paracetamol nagyon rikán okoz bármilyen mellékhatást, ezért az alacsony rizikójú betegek kis műtétei esetén szinte rutinszerűen alkalmazható analgetikum.

KOMMENTÁR
A posztoperatív fájdalomcsillapítás olyan rutinfeladat, hogy kevesen vizsgálják a használatos gyógyszereket az EBM és a GCP szempontjai szerint. Ezért figyelemreméltók a fenti cikk egyébként nem meglepő megállapításai.

Irodalmi hivatkozások száma: 32
Ábrák száma: 4
Táblázatok száma: 2

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.