Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Aneszteziológia és intenzív terápia
Aneszteziológia- Intenzív terápia

Ajánlási listák
Intrathecalis opioidok vagy epidurális lokális anesztetikumok a szülési fájdalom csillapítására: metaanalízis
BA Bucklin, DH Chestnut, JL Hawkins
Intrathecal opioids versus epidural local anaesthetics for labor analgesia: a meta-analysis
Reg Anaesth Pain Med 2002;27(1):23-30.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Élő Gábor
A szülési fájdalomcsillapítására évek óta alkalmaznak epiduralisan lokális anesztetikumot. Egyre gyakrabban használt alternatívája az utóbbi években az intrathecalis opioid adása. Előnye, hogy jobb az analgesia és nincs motoros blokád, azonban kétségtelen hátránya a pruritus, hypotonia, a magzati szívfrekvenciában bekövetkező változások, és a légzésdepresszió. Az epiduralisan adott lokális anesztetikum mellett természetesen elkerülhetők az opioid mellékhatások, de gyakoribb a motoros blokk.

A szerzők az 1989 és 2000 között megjelent 56 angol nyelvű, randomizált klinikai cikkek metaanalízisét végezték el, melyek a két módszert hasonlították össze. A fájdalomcsillapítás mérétékének összehasonlítására csak 15 és 20 percnél mért adatok álltak rendelkezésre, de a tanulmányok alapján feltételezhető, hogy az intrathecalis opioidok alkalmazása esetén az analgesia rövidebb idő alatt alakul ki. A motoros blokk kialakulásának összehasonlítására nem állt elegendő adat rendelkezésre. A pruritus gyakori mellékhatás, hányinger mindkét fájdalomcsillapító eljárás mellett ritkán, de előfordul, előfordulásának gyakoriságában nincs szignifikáns különbség. Mindkét eljárás esetén jelentkezhet hypotonia.

Az intrathecalis opioidok alkalmazása mellett jelentkező neuroaxialis infekciók, és a légzési depresszió valós incidenciájáról sajnos nem állt elegendő információ rendelkezésre. A szülések befejezésének kimenetele (hüvelyi vagy sectio cesarea) a két eljárás esetén nem különbözik, nincs szignifikáns különbség az újszülöttek Apgar eredményében sem.

KOMMENTÁR
A metaanalízisekből általában azért valamiféle tanulság leszűrhető, ha pontos metodikával készültek. Csak remélni tudjuk, hogy ebben a nagyon fontos témában a kérdésfeltevésnél már egy kicsit tovább jutottunk.

Irodalmi hivatkozások száma: 4
Ábrák száma: 0
Táblázatok száma: 1

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.