Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Aneszteziológia és intenzív terápia
Aneszteziológia- Intenzív terápia

Ajánlási listák
Implantálható eszközök a pitvarfibrilláció kezelésére
JM Cooper, MS Katcher, MV Orlov
Current Concepts: Implantable devices for the treatment of atrial fibrillation
N Engl J Med 2002;346(26):2062-8.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Élő Gábor
A pitvarfibrilláció gyakori ritmuszavar, amely szívdobogásérzést, dyspnoét okozhat, gyakran áll stroke hátterében, szerepet játszik szívelégtelenség kialakulásában. Pitvarfibrilláció esetén magasabb a hospitalizáció előfordulása és mortalitás. A pitvarfibrilláció előfordulásának gyakorisága az életkor előrehaladtával nő. Az átlagos életkor növekedésével a pitvarfibrilláció prevalenciája is nő. A leggyakoribb bevett kezelési eljárás a frekvencia csökkentése, antikoagulációval kiegészítve, és ritmuskontroll antiarrhythmiás szerekkel. Egyik eljárás sem jelent ideális megoldást.
Az antikoaguláció nem szűnteti meg a stroke kockázatát, és az antiarrhythmiás szerek gyakran nem képesek a sinus ritmus fenntartására. Mindkét kezelési eljárás számos mellékhatással jár.
Egyes esetekben az antiarrhythmiás szerek életet fenyegető kamrai ritmuszavar kialakulásához vezethetnek.

Pitvarfibrilláció alatt az atrioventricularis csomót elektromos impulzusok bombázzák, ennek következtében alakul ki a típusosan gyors kamrai ritmus. A jelek továbbításának sebessége függ a vezető rendszer elektromos tulajdonságaitól. Ez befolyásolható gyógyszerekkel, és autonom inputokkal. A kamrai válasz lassú lehet vezetési zavarban, ritmusszabályozó gyógyszereket szedőkön, magas vagustónusú betegeken. Ilyen esetben a tünetet okozó bradycardiát állandó pacemakerrel kezelik. Hatékony kezelési eljárás lehet az atrioventricularis csomó ablatiója, ha a betegnél a szapora kamrai ritmust gyógyszeresen nem lehet megszűntetni, vagy a beteg nem tolerálja valamiért a gyógyszeres kezelést.

A kamrai ritmus pacemakerrel való helyreállítása is egy lehetséges megoldás, mert az irreguláris kamrai ritmus hemodinamikailag nem kielégítő. A kamrai pacelés nem befolyásolja a pitvar működését, és nem alkalmas a thromboembolia rizikójának kiküszöbölésére. Különböző vezetési zavarok esetén eltérő eredményességgel alkalmazhatók a pitvari és a kétüregi pacemakerek. A kamrai pacemakerek mellett gyakoribb a pitvarfibrillációs epizódok előfordulása, mint pitvari pacemaker esetén. A változó kiindulású és kettős kiindulású pacemaker alkalmazható a beteg pitvarizomzat miatt jelentkező paroxismalis pitvarfibrilláció kezelésére. A második pacemaker elektróda behelyezése technikailag nehéz lehet. Pontos jelentősége a pitvafibrilláció kezelésében még nem meghatározott. A pitvari pacemaker azon kívül, hogy overdrive funkciója miatt a beállított alsó frekvencia limit felett szabályozza a szív működését, megakadályozza a pitvari extrasystolék kialakulását, melyek pitvarfibrillációs paroxismust triggerelhetnek. Ha a pacemaker ritmus gyorsabb a natív pitvari ritmusnál, az esetek többségében mutatkozik ez a jótékony hatás.

Több algoritmust is kidolgoztak a megfelelő pacemaker-beállítás számítására. Ez az agresszív pacelés azonban nem alkalmas a kialakult pitvarfibrilláció megszüntetésére. Olyan inplantált defibrillátorok állnak rendelkezésre, melyek képesek a beteg által indított cardioversiora, illetve programozottan a hajnali órákban végeznek automatikus cardioversiot, amikor a beteg nem éli meg a kényelmetlenséget, azonban a pitvarfibrilláció még nem áll fenn 24 órája. Bár elméletileg a trombus kialakulása, és a stroke valószínűsége ezzel csökken, azonban eddig ezt még nem vizsgálták.

A pitvari defibrillációs terápia jelenleg csak egy szűk, de nem pontosan meghatározott betegcsoportnak ajánlható, akiknek a fibrillációja panaszokat okoz, és gyógyszerrezisztens. Érdekes megfigyelés, hogy a pitvarfibrillációnak tartott ritmuszavarokat gyakran rendezettebb pitvari ritmuszavarok előzik meg.

KOMMENTÁR
A pitvarfibrilláció kezelése, a gyógyszeres és eszközös cardioversio a mindennapi gyakorlatban jól ismert, elfogadott algoritmusok alapján történő beavatkozás. Új érdekes megoldást jelenthet a "pitvari defibrilláció", mely alkalmazása mindenképpen további vizsgálatokat igényel.

Irodalmi hivatkozások száma: 68
Ábrák száma: 1
Táblázatok száma: 2

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.