Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Aneszteziológia és intenzív terápia
Aneszteziológia- Intenzív terápia

Ajánlási listák
Psoas kompartment blokád ultrahang vezérelt végzése: a képalkotó eljárás vizsgálata
L Kirchmair
Ultrasound guidance for the psoas compartmnet block: an imaging study
Anaesth Analg 2002;94(3):706-10.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Élő Gábor
Ultrahangvezérléssel számos beavatkozás végezhető sikeresebben, a megfelelő lokalizáció elérésével. A szerzők azt vizsgálták tartósított cadavereken, hogy a psoas blokknál milyen beadási pontosságot tesz lehetővé a plexus ultrahangos lokalizációja. A beavatkozásokat L2-3, L3-4 és L4-5 között végezték. 22 G-s, 120 mm hosszú tűt alkalmaztak. A psoas izom, és a környező képletek azonosítását követően vezették be a tűt, a megcélzott pozíció a hátsó és középső harmad határa volt a psoas izmon belül. A tű pozícióját két koordináta segítségével jellemezték.

Összesen 48 értékelhető kísérlet történt. Minden esetben axiális keresztmetszeti CT vizsgálatot végeztek a szúrást követően, és a mérési adatokat az ultrahangos mérésekhez hasonlították. Összesen 1 alkalommal találtak eltérést a CT és az ultrahangos lokalizáció között a tű hegye a psoas izom mögött volt annak ellenére, hogy a beavatkozást végző megfelelőnek ítélte a tű pozícióját az ultrahang alapján. A psoas kompartment ultrahang vezérelt pontos elérésének példája azt mutatja, hogy az ultrahangos vezérlés javíthatja a regionális blokádok eredményességét. Azonban jó felbontóképességű készülékek alkalmazására van szükség a megfelelő eredményességhez. Ez az aneszteziológusok ilyen irányú képzését vagy a radiológusokkal való szoros együttműködést feltételezi. Mindenképpen indokolt lehet azonban az ultrahang vezérlés alkalmazása olyan betegeknél, ahol az anatómiai képletek felismerése nehéz (obes, nem tapintható a pulzusa stb), illetve új technika tanulási, begyakorlási fázisában.

KOMMENTÁR
Az UH vezérelt punkció egyre szélesebb teret nyer az orvosi beavatkozások kapcsán. Gyakorlott kezekben minden bizonnyal hasznos segítséget nyújthat egy bizonyos képlet megtalálásához, azonban fontos hangsúlyozni, hogy a kivitelező személy (aneszteziológus) ilyen irányú képzése szükségszerű.

Irodalmi hivatkozások száma: 9
Ábrák száma: 2
Táblázatok száma: 0

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.