Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Aneszteziológia és intenzív terápia
Aneszteziológia- Intenzív terápia

Kettős vak randomizált vizsgálat az intraoperatív és posztoperatív anesztézia összehasonlítására a hasi aorta műtétében
EJ Norris, C Beattie, et al.
Double-masked, randomized trial compering alternate combinaltions of intraoperative anaesthesia and postoperative anagesia in abdominal aortic surgery
Anesthesiology 2001;95(5):1054-67.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Élő Gábor
Az elmúlt harminc évben számtalan alkalommal vetették össze az epiduralis és általános anesztéziában végzett műtétek posztoperatív morbiditási és mortalitási mutatóit. A szerzők abdominalis aorta műtétén áteső 168 beteget vizsgáltak, kettős vak, randomizált kísérletben. A hasi aorta műtétére váró betegek viszonylag homogén, jól összehasonlítható csoportot alkotnak, a betegeknek általában koszorúér-betegsége vagy krónikus veseelégtelensége, légzési elégtelensége van. A betegek ASA II-III osztályba sorolhatók be.

A betegeket négy csoportba osztották. Az elsőben mellkasi epiduralis anesztéziát és könnyű általános anesztéziát alkalmaztak, a másodikban csak általános anesztéziában, a harmadikban posztoperatívan epiduralis analgesiában, a negyedikben pedig intravénás páciens kontrollált analgesiában (IV-PCA) részesültek legalább 72 óráig. Az epiduralis csoportban bupivacaint és fentanylt alkalmaztak. Az általános anesztéziában részesülő betegek i.v. fentanylt kaptak, az IV-PCA csoportban is fentanylt alkalmaztak.

A betegeknél vizsgálták a myocardialis ischaemia, myocardialis infarktus, reoperáció, tüdőgyulladás, veseelégtelenség összehasonlítható gyakorisággal fordult elő. A posztoperatív ileus időtartama sem tért el. A fájdalomértékek és a kórházi ápolás időtartama nem tért el. Nem volt kimutatható előnye sem az epiduralis, sem az általános anesztéziának a másikkal szemben ebben a beteg populációban.

KOMMENTÁR
Nagyon érdekes összehasonlító vizsgálat, hiszen hazánkban is egyre szaporodik az elektív AAA műtétek végzése szinte kizárólag általános anesztéziában. Fontos információ a gold standard vizsgálati módszerekkel nem kimutatható előny a regionális anesztézia javára.

Irodalmi hivatkozások száma: 19
Ábrák száma: 3
Táblázatok száma: 0

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.