Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Aneszteziológia és intenzív terápia
Aneszteziológia- Intenzív terápia

Ajánlási listák
Sebészeti eljárások intravénás regionális anesztéziájában használatos kiegészítő szerek szisztematikus áttekintése
A Choyce
A systematic review of adjuncts for intravenous regional anaesthesia for surgical procedures
Can J Anaesth 2002;49(1):32-45

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Élő Gábor
Bier 1908-ban írta le az intravénás regionális anesztéziát. Rövid felső végtagi műtéti beavatkozásoknál alkalmazzák. Könnyen alkalmazható, gyorsan kivitelezhető, főként rövid beavatkozásokhoz. Számtalan hátránya van, helyi érzéstelenítő mérgezés alakulhat ki, ha a torniquet véletlenül meglazul, a leszorított terület fájdalmas lehet a beavatkozás alatt, gyenge posztoperatív analgesia, a mandzsetta felengedését követően azonnal fájdalmat érez a beteg. A módszer hatékonyságának növelésére számos kiegészítő szert kipróbáltak az elmúlt évek során. Choyce és munkatársai egy átfogó szisztematikus áttekintést adnak az alkalmazott adjuváns szerekről, illetve hatékonyságukról. A szerzők 1996 júliusa és 2001 januárja között megjelent cikkeket tárgyalják, melyekben a tourniquet mellett alkalmazott intravénás lokális anesztetikum hatásának kiegészítésére egyéb szereket alkalmaztak. 29 tanulmány felelt meg a beválogatási kritériumoknak. A tanulmányok összesen 1217 beteg adatait dolgozták fel. Az alkalmazott adjuváns szerek a következően voltak: opioidok (morfin, fentanyl, sufentanyl és meperidin), tramadol, non steroid gyulladáscsökkentők (NSAID: ketorolac, tenoxicam, acetil-szalicilát), clonidin, izomrelaxánsok (pancuronium, atracurium, mivacurium). Feljegyezték a nátrium-karbonáttal és káliummal végzett alkalizálást és a beadott oldat hőmérsékletét is. Az opioidok nem bizonyultak túl hatásosnak, a legtöbb mellékhatás (hányinger, hányás, túlzott szedáció) kialakulásáért az opioidok voltak a felelősek. A meperidin hatékony volt 30 mg-nál magasabb dózisban a posztoperatív fájdalomcsillapításban, de a mellékhatások megjelenése az alkalmazható dózist 20 mg-ra limitálta. A tramadol 100 mg-os dózisban sem mutatott jobb eredményt, kivéve, hogy a hatása gyorsabb volt. A legjobb kiegészítőnek a NSAID szerek bizonyultak, kifejezetten jó eredményt találtak 20 mg ketorolac alkalmazása mellett, magasabb dózis alkalmazása nem javította az eredményt. A tenoxicam és acetil-szalicilát hatásának megítélésére további vizsgálatok szükségesek. 1mikrog/kg dózisú clonidin javította a posztoperatív analgéziát és a torniquet tolerálhatóságát, de ennél magasabb dózis alkalmazása mellett jelentősen megnőtt az artériás hypotonia és túlzott szedáció veszélye a mandzsetta eltávolítása után. Az izomrelaxánsok alkalmazása nem volt előnyös a posztoperatív analgesia szempontjából, de jobb motoros blokk elérését tette lehetővé, azonban a posztperatív izomgyengeség rizikója megnőtt. Az anesztetikum alkalizációja mellett megnőtt a szabad anesztetikum koncentrációja, ami jobb idegi penetrációt tett lehetővé, gyorsítva ezzel az anesztézia beállását. A túlzott alkalizáció mellett a lokális anesztetikumok kicsapódnak. A beadott lokális anesztetikum hőmérsékletének fokozása csökkentette az injektálás okozta fájdalmat, de nem rövidítette le az anesztézia beállásának időtartamát, vagy növelte meg fennállásának idejét.

KOMMENTÁR
Az IVRA (Bier-blokk) közepesen elterjedt érzéstelenítési mód hazánkban, egyetlen komoly szövődménye lehet: túl korai felengedés, illetve áteresztő mandzsetta mellett a keringésbe kerülő helyi érzéstelenítők toxikus tüneteket okozhatnak. Ehhez képest a páciens komfort szempontjából fontos kérdés a felfújt mandzsetta által okozott fájdalom tolerálhatősága. Saját gyakorlatunkban iv. kis dózisú opioid és benzodiazepin kombinációjával jó tapasztalataink vannak.

Irodalmi hivatkozások száma: 34
Ábrák száma: 4
Táblázatok száma: 4

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.