Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Aneszteziológia és intenzív terápia
Aneszteziológia- Intenzív terápia

Ajánlási listák
Szülési epiduralis analgesia: 0,2%-os ropivacain, 0,1%-os ropivacain összehasonlítása fentanyllal kiegészített 0,1%-os ropivacainnal
BB Lee
Epidural infusion for labour analgesia: a comparison of 0.2% ropivacaine, 0.1% ropivacaine, and 0.1% ropivacaine with fentanyl
Reg Anaest Pain Med 2002;27(1):31-36.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Élő Gábor
Régóta alkalmaznak kis dózisú lokális anesztetikumot a szülési fájdalomcsillapításban. A beavatkozás célja a fájdalom mérséklése a lehető legkisebb mértékű motoros blokk kialakulása mellett, miközben a beavatkozás ne legyen ártalmas az újszülöttre. A szülési fájdalom csillapítására hetékonyan alkalmazható epiduralisan a ropivacain. A szerzők egy kettős vak kísérletben azt vizsgálták, mennyire elégedettek a betegek, a szülésznők, észlelhető-e különbség a maternális vérszintben, illetve az újszülöttek eredményeiben, ha 0,1% ropivacain adását, 0,2% ropivacain adásával, illetve a fentanyllal kiegészített 0,1 % ropivacaint 10 ml/órás infúzióban alkalmazva. Szükség szerint a betegek kiegészítő fájdalomcsillapítót kérhettek, 5 ml 0,2% ropivacain bólus formájában. A betegek elégedettsége, a szülésznők véleménye nem tért el lényegesen a három csoportban. A három csoport betegei nagyjából azonos mennyiségű kiegészítő fájdalomcsillapító bólusra szorultak a kielégítő analgesis eléréséhez. Az újszülötteknél sem találtak különbséget. A maternális ropivacain a 0,2 % epiduralis ropivacaint kapó betegek csoportjában magasabb volt, mint a másik két csoportban. A betegek által kitöltött vizuális analóg fájdalom skálán a csak 0,1 % epiduralis ropivacaint kapó betegeknél voltak magasabb a jelölt fájdalomértékek.

KOMMENTÁR
A szülészeti epiduralis fájdalomcsillapítás finom művészet, úgy kell megfelelő analgesiát biztosítani, hogy mellette a szülési motoros tevékenység intakt maradjon. Ezért fontos terápiás lépcső az opioidok kombinációja, melyek megfelelő fájdalomcsillapítást biztosíthatnak megtartott motoros funkciók mellett.

Irodalmi hivatkozások száma: 18
Ábrák száma: 4
Táblázatok száma: 1


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Epiduralis fájdalomcsillapítás során alkalmazott fentanyl-bupivacain, illetve clonidin-bupivacain kombináció hatásának összehasonlítása szülés során
A szülészeti fájdalomcsillapításban általánosan elterjedt bupivacain hatása elnyújtható, illetve a beadott gyógyszeradag és a mellékhatások csökkenthetőek a hozzáadott clonidin alkalmazásával. Megfelelő dózisban alkalmazva sem az anyai sem a magzati mellékhatások gyakorisága nem nő.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.