Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Aneszteziológia és intenzív terápia
Aneszteziológia- Intenzív terápia

Ajánlási listák
A Controloc-gyorsteszt és a polimeráz láncreakció értékelése a Helicobacter pylori fertőzés eradikáció előtti diagnózisában
dr. Illyés György, dr. Buzás-György Miklós, dr. Győrffy Hajnalka, dr. Jeney Csaba, dr. Hernold László, dr. Tóth Balázs
M Belorv Arch 2000; 53, 156-9.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Schopper János
A szerzők összehasonlították a gasztroszkópia melletti szövettani vizsgálathoz képest a Controloc-gyorsteszt és a polimeráz láncreakció érzékenységét és specificitását. A szövettani vizsgálat az antrumban 62,1%-ban, a corpusban 53,2 %-ban mutatta ki a kórokozót, a Controloc-gyorsteszt értékei 62,1% és 56,2% voltak, míg a PCR-ral (polimeráz láncreakció) 65,0 és 64,4%-nak adódtak az értékek a fertőzés kimutatásában. A szenzitivitási értékek a következőképpen alakultak: a Contoroloc-teszttel az antrumban 89,2%, a corpusban 96%, a PCR vizsgálattal az antrumban 93,3%, míg a corpusban 94,5% volt a szenzitivitás. A specificitás értékei az alábbiak: a Controloc-teszttel az antrumban 87,9%, a corpusban 93,7%, míg a PCR vizsgálattal az antrumban 81%, a corpusban pedig 87,3% volt a specificitás.
Mivel az eredmények mindegyik módszer esetében igen kiválóak, az alábbiak figyelembe vételével kell közülük választani: a szövettan ajánlható elsősorban, mivel olcsó és mind hisztológiai, mind bakteriológiai diagnózist is ad. A gyorsteszt igen jó, nem drága, és rutin diagnosztikai módszerként ajánlható. A PCR hátrányai, hogy igen idő- és munkaigényes, tehát drága.

KOMMENTÁR
A különböző Helicobacter-tesztek nagyszámú betegen történt összehasonlító vizsgálata szerint a hagyományos szövettani vizsgálat adja a leggyorsabb, legolcsóbb és legbiztosabb eredményt.

Irodalmi hivatkozások száma: 28

Ábrák száma: -

Táblázatok száma: 3

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.