Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Anyagcsere-betegségek
Anyagcserebetegségek- Atherosclerosis és dyslipidaemia- Metabolikus szindróma és 2-es típusú diabetes

Ajánlási listák
A statin kezelés biztonságossága
): Az ACC, az AHA és az NHLBI klinikai szempontjai a statinok használatához és biztonságos alkalmazásukhoz.
Dr. Borbás Sarolta
Kardiológus 2002;1(3):69-72.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Ábel Tatjána
Az ACC, az AHA és az NHLBI (American College of Cardiology, American Heart Association, National Heart Lung Blood Institute) közös útmutatójában összegzik a statinok alkalmazásával kapcsolatos ismereteket, különös tekintettel a mellékhatásokra, elsősorban a myopathiára.

A gyógyszerinterakciók hátterében leginkább a közös úton zajló metabolizmus áll (leggyakrabban a citokróm 450 enzimrendszeren keresztül), ezért azok a statinok, amelyek más úton metabolizálódnak, kevesebb gyógyszerinterakciót okoznak (pl. fluvastatin).

A mellékhatások gyakoriságában szerepe van a statinok dózisának is. A cerivastatin okozta fatális szövődmények 60%-a nagy dózisok alkalmazásánál fordult elő.

A myopathia kialakulása kapcsán ismételten fel kell hívni a figyelmet a statinok fibrátokkal való kombinációjára. A vizsgálatok elsősorban a lovastatin és a gemfibrozil együtt adásának kockázatát igazolták.
A myopathia mechanizmusa: A myopathia mechanizmusa nem tisztázott, de annyi ismert, hogy az izomsejtek mitokondriumainak károsodása és a sejtlégzés zavara vezet a rhabdomyolysishez. A myopathia diagnózisa: A CPK-szint meghatározása feltétlenül indokolt a terápia kezdetén is, ha izompanasz vagy sötét vizelet jelentkezik.

Biztonsági szabályok a statinkezelés során:
1. Az alapvizsgálatoknak a lipidszintek meghatározásán kívül ki kell terjedniük a GOT- és a GPT-érték meghatározására is. Ha a normálérték háromszorosát nem haladja meg az enzimszint-emelkedés, a statinkezelés elkezdhető, de folyamatosan monitorozni kell az értékeket.
2. A statinterápia során a CPK-szint meghatározásánál figyelembe kell venni más CPK-szint-emelkedéssel járó állapotokat: hypothyreosis, intenzív testedzés, ütődés, sérülés.
3. A statinterápiát a normálérték tízszeresét meghaladó CPK-szintnél abba kell hagyni!
4. Ha a CPK-szint-emelkedés a normálérték 3-10-szerese, követni kell a beteg panaszait, és hetente meg kell határozni a CPK-szintet. Rosszabbodás esetén a statinkezelés dózisát csökkenteni kell, vagy átmenetileg el kell hagyni a gyógyszert.
5. Panaszmentes 3-10-szeres CPK-szint-emelkedés esetén a kezelés rendszeres ellenőrzés mellett folytatható.

Összegzés: A statinkezelés eredményesnek bizonyult a nagy coronariaesemények, a koszorúér-intervenciók és a stroke gyakoriságának csökkentésében, nagy kockázatú betegeknél. A nagyszámú klinikai vizsgálat és posztmarketing-riportok alapján megállapítható, hogy a statinok biztonságosan alkalmazhatók, de az is nyilvánvalóvá vált, hogy a mellékhatásokra és biztonságos alkalmazásukra nagy figyelmet kell fordítani.

KOMMENTÁR
A szerző összegzi a statinkezeléssel kapcsolatos tudnivalókat, különös tekintettel a mellékhatásokra.

Irodalmi hivatkozások száma: 2
Ábrák száma: 0
Táblázatok száma: 0


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
A leghatékonyabb statin
A kérdés kezdettől fogva az, hogy azonos dózisban történő alkalmazás során milyen a statinok lipidszintekre kifejtett hatása. Korábbi tanulmányok alapján összehasonlítva a különböző forgalomban lévő statinokat, elmondhatjuk, hogy a legerélyesebb koleszterin-, LDL-koleszterin- és trigliceridszint-csökkentő hatással az atorvastatin rendelkezik, majd ezt követi a simvastatin, a lovastatin és a fluvastatin.

A ciprofibrát kezelés hatása a lipidparaméterekre és a paraoxonáz aktivitásra.
A májban termelődő paraoxonáz enzim egy Ca-függő glikoprotein, amely a HDL-hez, annak apoA1 apolipoprotein részén keresztül kötődik és in vitro gátolja az LDL-partikulumok oxidálódását. A ciprofibrát trigliceridre, HDL-re, apoA1-re, paraoxonázra és oxidált LDL-re gyakorolt kedvező hatásával metabolikus szindrómában szenvedő, fokozott cardiovascularis rizikóval rendelkező egyéneknél kedvezően befolyásolja a kóros lipoprotein elváltozásokat.

Statinok és vérnyomás-szabályozás
Az eddigi adatok arra utalnak, hogy a statinok szerepet játszanak néhány olyan mechanizmus befolyásolásában, amelyek az emelkedett vérnyomás kialakulásáért és fenntartásáért felelősek. Ugyanakkor egyértelműen igazolják azt, hogy a statinok a lipidekre gyakorolt hatásuktól függetlenül vesznek részt a vérnyomáskontrollban.

Összefoglalás a hyperlipoproteinaemiák kezelési irányelveiről
Az "evidence based medicine" alapelvei szerint újra meghatározták a veszélyeztetettek körét, újrafogalmazták a kezelési irányelveket, és pontosították a kezelés során elérendő célértékeket is. Három kockázati kategóriát különíthetünk el: I. nagy kockázat, fokozottan veszélyeztetett kategória, II. közepes kockázat, veszélyeztett kategória, III. alacsony kockázati kategória.

A statinok gyermekkorban: mit tudunk és mit kell tennünk?
A korábbi 40 év klinikai és epidemiológiai eredményei alapján 1992-ben tették közzé a National Cholesterol Education Panel on Children ajánlásait. A FDAMA újabb kezdeményezése eredményeként a közeljövőben jóval több ismeret áll majd rendelkezésünkre a statinok gyermekkori alkalmazásáról.

Megelőzik-e a statinok a cardiovascularis megbetegedéseket és a töréseket
A JAMA 2000. június 28-i számában két közleményben is arról számoltak be, hogy a vér koleszterinszintjét és a cardiovascularis kockázatot csökkentő HMG-CoA-reduktáz-gátlók (statinok) a csonttörések kockázatát is lényegesen csökkenthetik. A klinikumban történő alkalmazásukkal azonban meg kell várni azon szigorú, véletlen besorolásos vizsgálatok eredményeit, amelyek elég nagyok lesznek ahhoz, hogy a jelenleg alkalmazott, vagy új statinok csonttömegnövelő és a törések kockázatát csökkentő hatásait bizonyíthassák.

Stroke és cardiovascularis hatások a statinokkal végzett klinikai végpontú, randomizált, kontrollos vizsgálatokban
A magas koleszterinszint és a stroke között fennálló összefüggést illetően megoszlanak a vizsgálatok eredményei. A szerzők a statinoknak a stroke előfordulását csökkentő hatásának lehetséges mechanizmusait foglalják össze.

A lipoprotein(a) szerepe - megválaszolatlan kérdések
A magas LpA-szint és az atherosclerosis kialakulása között szoros összefüggés mutatható ki. A szerző összefoglalja az LpA-val kapcsolatos legújabb ismereteket.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.