Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Alap- és szakápolás -
Pszichiátriai szakápolástan
A pszichiátriai ápolás története, irányzatai- A pszichikum működésének zavaraiban szenvedők ápolása- Ápolási modellek a pszichiátriában- Biológiai és epidemiológiai pszichiátriai alapismeretek- Neurózis- és pszichoszomatikus megbetegedésekben szenvedők ápolása- Organikus pszichoszindrómákban és demenciában szenvedők ápolása- Pszichiátriai betegellátás jogi vonatkozásai- Skizofréniák, affektív és pszichoreaktív kórképekben szenvedők ápolása- Személyiségzavarok és szenvedélybetegségekben szenvedők ápolása

Farmakoterápia a pszichiátriai rehabilitációban
dr. Pető Zoltán
Rehabilitáció 2001;11(4):3-9.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Balogh Zoltán
A legmodernebb pszichiátriai rehabilitációs eljárások komplex ellátást követelnek meg. Szükség van gyógyszeres eljárások mellett a pszichés (lélektani) és a szocioterápiás módszerekre is, hogy az ellátás hatékony legyen. Ezt azért kell megvalósítani, hogy a beteget a korábbi, mindennapos életébe tudják visszaállítani, azaz képes legyen kreatív, kognitív és emocionális kifejezésmódjait használni. Ehhez kellenek olyan pszichiátriában alkalmazható gyógyszerek, amik csökkentik a pszichózis, affektív zavarok valamennyi tünetét, nincsenek zavaró mellékhatásaik, jól kombinálhatók másféle gyógyszerekkel, így javítják a páciens életminőségét.

A legújabb pszichiátriában használatos gyógyszerek, modern antidepresszánsok (SSRI), atípusos antipszichotikumok (AAP) és szorongáscsökkentők valamennyi követelménynek eleget tesznek, és felkészítik a beteget arra, hogy képes legyen aktívan részt venni a pszicho- és szocioterápiákban. Tevőleges, aktív részt vállalásuk jelentősen segíti a reszocilizációt. A terápiás folyamat megtervezése, kivitelezése az új gyógyszerek segítségével vált könyebbé ugyanúgy, ahogy a betegek élete is tervezhetőbb és jobb lett. Az új gyógyszerek újabb forradalmat hoztak a pszichiátriában: ezt támasztják alá a hazai és nemzetközi irodalmi adatok, de erről tanuskodnak a Magyar Pszichiátriai Társaság Vándorgyűlésén elhangzott és közölt új ismeretek is.

KOMMENTÁR
A pszichiátraiai ellátásban alkalmazott pszichofarmakonok ismerete elengedhetetlenül fontos a rehabilitációs folyamatban tevénykededő ápolók számára is. A gyógyszerelést, mint az ápolás nem önálló funkciói közé tartozó feladatot az ápoló csak biztos tudással és modern szakmai ismertek birtokában végezheti el. A pszichofarmakonok spciális gyógyszertani ismereteket kívánnak az ápolási szakemberektől, melyet sajnos az alapképések során nem kellő hangsúllyal oktatnak. Ezért tartom fontosnak, hogy a pszichiátriai ellátásban dolgozó, illetve a téma iránt érdeklődő szakemberek figyelmesen olvassák el a szemlézett cikket.

Irodalmi hivatkozások száma:28

Ábrák száma:6

Táblázatok száma:0

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.