Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Alap- és szakápolás -
Pszichiátriai szakápolástan
A pszichiátriai ápolás története, irányzatai- A pszichikum működésének zavaraiban szenvedők ápolása- Ápolási modellek a pszichiátriában- Biológiai és epidemiológiai pszichiátriai alapismeretek- Neurózis- és pszichoszomatikus megbetegedésekben szenvedők ápolása- Organikus pszichoszindrómákban és demenciában szenvedők ápolása- Pszichiátriai betegellátás jogi vonatkozásai- Skizofréniák, affektív és pszichoreaktív kórképekben szenvedők ápolása- Személyiségzavarok és szenvedélybetegségekben szenvedők ápolása

A nappali kórház szervezési tapasztalatai
"Az ösvény a talpunk alatt van..."
dr. Pető Zoltán, Dr. Csenke László
Rehabilitáció 2001;11(4):12-5.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Balogh Zoltán
A pszichiátriai ellátás új alternatívája összetett szervezetet fog át, benne találhatók az úgynevezett átmenetei intézményi típusok, amelyek a fekvőbeteg- és a járóbeteg-ellátás között helyezkednek el. Ezen ellátási formába tartoznak a nappali kórház (szanatórium), éjszakai kórház (szanatórium), gyógyító célú foglalkoztató, illetve más kiegészítő intézményi formák, mint például a védett szállások, védett munkahelyek.

A nappali kórház olyan "átmeneti intézmény" az osztályos és az ambuláns ellátás között, amely lehetővé teszi a beteg fokozatos, lépcsőzetes rehabilitációját, a pszichiátriai kontroll mind indirektebb formáinak alkalmazását, a mind önállóbb életvitel gyakorlását. A nappali kórház napi 6-12 órás ellátást nyújtó intézmény, amely kórházi szintű gyógykezelést biztosít kórházi ágy nélkül, a beteg naponta, otthonából történő bejárásával.

A nappali kórházi ellátási forma azért válik egyre szélesebb körben alkalmazhatóvá a hazai ellátásban, mert valóban új, és a társadalmi előítéletekkel átszőtt pszichiátriai intézményrendszertől távolodó megoldási formát kínál a szakembereknek és betegeiknek.
A mentális zavarral küszködők stigmatizálódása ellen hat, és kifejezi az orvoslás modern, kliensközpontú szemléletét. Az emberek, a laikusok pedig szeretik, ha partnerként kezelik őket, ha saját gyógyulásuk megtervezésében figyelembe veszik a "fehér köpenyesek" azt is, amit ők maguk szeretnének. E gondolkodás demokratikusan illeszkedik a társadalomban zajló modernizációhoz is. A nappali kórházi ellátás egy olyan "misszió", amely segíti a pácienst abban, hogy megmaradhasson természetes közegeiben: lakóközöségben, családjában, baráti körében, miközben már maga is alkotó tevékenységet végez, értéket teremt.

A nappali kórház működésének főbb elvei:
1. A betegek felvételére nappali kórházba két irányból kerülhet sor: fekvőbeteg-részlegről, ambuláns ellátási irányból.
2. A munkarendnek illeszkednie kell a fekvőbeteg osztály terápiás rendjéhez.
3. Önálló vizitrendje és önálló nagycsoportos foglalkozása van.
4. A kezelés maximális időtartalma nem haladhatja meg - a törvényi szabályozásnak megfelelően - a 60 napot.
5. Terápiás szerződést alkalmaznak.
6. A felvételt kérőnek írásbeli nyilatkozatot kell tenni.
7. A kialakított "Házirend"-hez a betegnek alkalmazkodni kell.
8. Ápolási dokumentációt kell vezetni.

A szerzők részletesen beszámolnak ezen ellátásban kezeltek, rehabilitáltak mutatóiról is.

KOMMENTÁR
A pszichiátriai ellátos egyik sajátos ellátási formájával ismerkedhet meg az olvasó. A modern pszichiátriai rehabilitáció nélkülözhetetlen elemévé váltak ezen átmeneti ellátási formák kialakítása és alkalmazása. Ezen ellátási formák tudják biztosítani, hogy a betegek mind hatékonyabban legyenek rehabilitálva, mind kevesebb visszaeséssel végződjön kezelésük. A nappali kórházban is fontos a team-munka, melyben az ápolók is kiemelkedő szerepet kapnak.

Irodalmi hivatkozások száma:6
Ábrák száma:3
Táblázatok száma:0


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Mégsem zár be a pszichiátria a szombathelyi kórházban
Megszületett a döntés: mégsem zár be a szombathelyi Markusovszky Kórház pszichiátriai osztályának terápiás részlege. Az egy hónapja húzódó ügy megoldásával azonban nem mindenki elégedett.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.