Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Alap- és szakápolás -
Pszichiátriai szakápolástan
A pszichiátriai ápolás története, irányzatai- A pszichikum működésének zavaraiban szenvedők ápolása- Ápolási modellek a pszichiátriában- Biológiai és epidemiológiai pszichiátriai alapismeretek- Neurózis- és pszichoszomatikus megbetegedésekben szenvedők ápolása- Organikus pszichoszindrómákban és demenciában szenvedők ápolása- Pszichiátriai betegellátás jogi vonatkozásai- Skizofréniák, affektív és pszichoreaktív kórképekben szenvedők ápolása- Személyiségzavarok és szenvedélybetegségekben szenvedők ápolása

Szkizofréniában szenvedő betegek risperidone kezelésének egészség-gazdaságtani szempontjai
Dr. Kanka Andor
Egészségügyi Menedzsment 2002;4(2):68-70.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Balogh Zoltán
A szkizofrénia a teljes lakosság kb. 1%-át érinti, ez Magyarországon mintegy 100 ezer beteget jelent.

A betegség zavaró és szokatlan belső élményekkel, a viselkedés átható megváltozásával, a társas tevékenységekben és a munkában való részvétel súlyos akadályozottságával jellemezhető.
A betegség a korai felnőtt korban jelentkezik, és az esetek többségében krónikus lefolyású, többszöri, kórházi kezelést igénylő visszaesésekkel.
Vizsgálatok szerint a megfelelő antipszichotikus gyógyszeres kezelés mielőbbi elkezdése és folyamatos gyógyszerszedés javasolt, mert a későn kezdett vagy megszakított kezelés jelentősen rontja a betegség kimenetelét.

Magyarországon egy 1997 nyarán készült felmérés szerint a szkizofrén betegek egészségügyi ellátásra évente 8-10 milliárd forintot költenenk. A betegséggel kapcsolatos összes költség (termeléskiesés, rokkantsági nyugdíj, táppénz stb.) a társadalom számára évente 20-25 milliárd forint volt.

Az ötvenes években bevezetett konvencionális vagy típusos antipszichotikumok, mint a chlorpromazin és a haloperidol, melyek hatásukat főleg az agy D1 és D2 dopamin-receptorain fejtik ki, hatékonyak a visszaesések során jelentkező heveny tünetek kezelésében és a visszaesések számának csökkentésében is.

A visszaesések megelőzésének érdekében folyamatos kezelés szükséges, többnyire a beteg egész élete során. A tartós kezelés viszont a fenti gyógyszerek esetében gyakran jelentős és kellemetlen mellékhatásokkal jár. Az ilyen hagyományos gyógyszerek szedése mellett a betegek mintegy harmadánál válik szükségessé a kezelés megváltoztatása megfelelő hatás hiánya vagy mellékhatás miatt.
Az új gyógyszerek kutatásásnak fontos célja volt hatásosabb és kevesebb mellékhatást okozó készítmények kifejlesztése. Az ilyen úgynevezett atípusos antipszichotikumok első képviselője a clozapin volt. A clozapin hatásos dózis mellett alig, vagy szinte egyáltalán nem okoz extrapyramidalis mellékhatásokat. Használatát azonban korlátozza, hogy tapasztalatok szerint évente a betegek alig egy százalékánál súlyos vérképzőszervi mellékhatásként agranulocytosist okoz. A mellékhatás kockázata miatt clozapin kezelés mellett folyamatos vérképellenőrzésre van szükség.
Az újabb kifejlesztett atípusos antipszichikumok esetében, mint amilyen a risperidone, a kedvezőbb mellékhatásprofil mellett, az agranulocytosis kialakulásával sem kell számolni.
A korábbi vizsgálatok eredményei alapján végzett költséghatékonysági vizsgálatok szkizofrén betegek risperidone-nal végzett kezelését egyértelműen domináns terápiának találták, vagyis hatásosabb és olcsóbb is, mint a konvencionális antipszichotikumok.

KOMMENTÁR
A pszichiátriai és mentálhigiénés ellátás területén dolgozó valamennyi szakápoló és ápoló végzettségű szakemeber számára elengedhetetlenül fontos a modern pszichofarmakológiai ismertek. Szintén fontos, hogy ezek a szakemberek olyan ismertekkel is rendelkezzenek, melyek az adott gyógyszerkészítmények gazdasági összefüggéseiről, költséghatékonyságáról szólnak.

Irodalmi hivatkozások száma: 18

Ábrák száma: 1

Táblázatok száma: 0

Kulcsszavak: szkizofrénia

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.