Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Alap- és szakápolás -
Pszichiátriai szakápolástan
A pszichiátriai ápolás története, irányzatai- A pszichikum működésének zavaraiban szenvedők ápolása- Ápolási modellek a pszichiátriában- Biológiai és epidemiológiai pszichiátriai alapismeretek- Neurózis- és pszichoszomatikus megbetegedésekben szenvedők ápolása- Organikus pszichoszindrómákban és demenciában szenvedők ápolása- Pszichiátriai betegellátás jogi vonatkozásai- Skizofréniák, affektív és pszichoreaktív kórképekben szenvedők ápolása- Személyiségzavarok és szenvedélybetegségekben szenvedők ápolása

A női alkoholizmus ápolói megítélése
Töltösi E
Nővér 2002;15(3):15-8.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Balogh Zoltán
A KUTATÁS CÉLJA
A szerző kutatásában a női alkoholizmussal szemben megnyilvánuló negatív előítéleteket vizsgálta egészségügyi szakdolgozók, ápolók körében.

MÓDSZEREK ÉS A MINTA
A szerző önkitöltős, kérdőíves módszerre épülő adatfelvételt végzett két eltérő profilú (belgyógyászat és pszichiátria) osztály ápolói között. A vizsgálat 113 ápolási szakember bevonásával készült.

EREDMÉNYEK
A megkérdezett ápolók egyharmada jellemhibának, és nem betegségnek tekintette a női alkoholizmust. A megkérdezett ápolók nem szívesen gondoztak alkoholbeteg nőket, lehetőség szerint kerülték a velük való érintkezést. 40%-uk a betegeket agresszívebbnek, durvábbnak ítélte meg a nem alkoholista betegeknél. A megkérdezett ápolók 51%-ának a közvetlen családja is érintett volt az alkoholizmus elleni küzdelemben.

KÖVETKEZTETÉSEK
Az alkoholbetegségben szenvedő nők az ápolók előítéletes gondolkodása miatt kevesebb törődésben, megértésben részesülnek, mint a hasonló állapotban lévő férfi betegtársaik. A probléma súlyossága miatt indokolt lenne nagyobb hangsúlyt fektetni az ápolók mentálhigiénés gondozására.

KOMMENTÁR
A vizsgálat meglepő eredménye az ápolással foglalkozó szakemberek alapvető értékrendjében, magatartásában és személyiségjegyeiben bekövetkező változásokról tanúskodik.
A rendszerváltás óta eltelt időben a hazai egészségügy, ezen belül az ápolás helyzete is megváltozott. Szakmai és tudományos fejlődések tanúi lehetünk, ha képzési rendszer átalakulását, az ápolói specializáció megjelenését tekintjük.
Ezen tanulmány eredményei alapján viszont a régi, hagyományos ápolói magatartásformák (a beteg feltétel nélküli elfogadása, tisztelete, sőt partnerként való kezelése) szertefoszlani látszanak. Reméljük, hogy – különös tekintettel a nem pszichiátriai ellátásban dolgozókra – a közeljövőben nagyobb hangsúlyt fektetnek az ápolási szakemberek kommunikációjának, személyiségének fejlesztésére, a régi és új ápolói magatartáselemek felvételére és gyakorlására. Ehhez kívánok mindenkinek türelmet és kitartást.

Irodalmi hivatkozások száma: 7
Ábrák száma: 4
Táblázatok száma: 2

Kulcsszavak: alkoholizmus , előítélet

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.