Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Alap- és szakápolás -
Pszichiátriai szakápolástan
A pszichiátriai ápolás története, irányzatai- A pszichikum működésének zavaraiban szenvedők ápolása- Ápolási modellek a pszichiátriában- Biológiai és epidemiológiai pszichiátriai alapismeretek- Neurózis- és pszichoszomatikus megbetegedésekben szenvedők ápolása- Organikus pszichoszindrómákban és demenciában szenvedők ápolása- Pszichiátriai betegellátás jogi vonatkozásai- Skizofréniák, affektív és pszichoreaktív kórképekben szenvedők ápolása- Személyiségzavarok és szenvedélybetegségekben szenvedők ápolása

Új utakon a depresszió és a pszichotikus betegségek gyógyszeres kezelésében
dr. Bartkó György
LAM 1999;9(11):840-6.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Balogh Zoltán
A depresszió népbetegség. A WHO szerint húsz éven belül a depresszió lesz a munkaképtelenség és a korai halálozás második leggyakoribb oka az egész világon. Prevalenciája világszerte meghaladja a 10%-ot, a felnőtt lakosság 20%-a élete során legalább egyszer megbetegszik depresszióban.

A depressziós betegek periodikusan funkcióképtelenné válnak és hosszú távú életminőségük gyakran rosszabb, mint a hypertoniásoké, a cukorbetegeké, a krónikus deréktáji vagy ízületi bántalmaktól szenvedőké. Minden hatodik depressziós beteg öngyilkossággal fejezi be életét, rendszerint aktív, fiatal életkorban, másfelől az öngyilkosok nagy többségének előzményében kimutathatók a jelenlegi vagy korábbi depressziós epizódok. A depresszió ma még világszerte aluldiagnosztizált kórkép és így nem csoda, hogy a betegek jelentős része nem kapja meg a megfelelő kezelést. Ma Magyarországon az összes depressziós beteg körülbelül fele kap valamilyen típusú orvosi ellátást.

A pszichotikus betegségek leggyakoribb és legfontosabb tagja a schizophrenia. A lakosság 1%-a szenved schizophreniában, a kezelési prevalencia Magyarországon 60-80% között van.

KOMMENTÁR
Az összefoglaló közlemény szerzője bemutatja a modern pszichofarmakoterápia lehetőségeit és előnyeit a depresszió és a pszichotikus betegségek területén, különös tekintettel a költséghatékonyság kérdésére. Fontos, hogy az ápolási szakemberek is ismerjék az új készítmények hatásait, mellékhatásait, hiszen a betegek gyógyszerelése (mint az ápolás nem önálló funkciói közé sorolható tevékenysége) az ápolás egyik sarkalatos pontja a pszichiátriai ellátás területén.

Irodalmi hivatkozások száma: 8

Ábrák száma: 3

Táblázatok száma: 3


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
A depresszió ambuláns farmakoterápiája
A zavartalan életvitel, a funkcióképesség és a biztonságosság alapján ma nemzetközileg egyre általánosabb az ajánlás, hogy a depressziós járóbetegek kezelését elsőként többnyire az SSRI vagy RIMA típusú gyógyszerekkel helyes elkezdeni, és csak szükség esetén, a második lépcsőben mérlegelni a hagyományos, nem szelektív szerotoninreuptake-gátló gyógyszerek adását.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.