Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Alap- és szakápolás -
Pszichiátriai szakápolástan
A pszichiátriai ápolás története, irányzatai- A pszichikum működésének zavaraiban szenvedők ápolása- Ápolási modellek a pszichiátriában- Biológiai és epidemiológiai pszichiátriai alapismeretek- Neurózis- és pszichoszomatikus megbetegedésekben szenvedők ápolása- Organikus pszichoszindrómákban és demenciában szenvedők ápolása- Pszichiátriai betegellátás jogi vonatkozásai- Skizofréniák, affektív és pszichoreaktív kórképekben szenvedők ápolása- Személyiségzavarok és szenvedélybetegségekben szenvedők ápolása

A depresszió ambuláns farmakoterápiája
dr. Bánki M. Csaba
LAM 1999;9(11):847-51.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Balogh Zoltán
A depresszió kezelésében kulcsfontosságú a megfelelően választott antidepresszívum alkalmazása. A gyógyszerválasztásban a hatékonyság mellett egyre nagyobb szerepet játszik a gyógyszerek mellékhatása, tolerálhatósága és biztonságossága, hiszen jórészt ezen múlik a betegek hosszú távú együttműködése. Járóbeteg-kezelésen különösen fontos, hogy a kezelést ne kísérje a testi-szellemi teljesítmény romlása vagy az életminőség kedvezőtlen változása.

Ilyen szempontból a korszerű szelektív szerotonerg gyógyszerek (SSRI) és a reverzíbilis MAO-A-inhibitorok (RIMA) előnyei a tradicionális triciklikus vegyületekkel szemben nyilvánvalóak.

KOMMENTÁR
Az összefoglaló közlemény szerzője bemutatja a modern pszichofarmakoterápia lehetőségeit és előnyeit a depresszió kezelésében, különös tekintettel a járóbeteg-ellátás keretében történő gyógyszerelés hatékonyságnak kérdésére. Fontos, hogy a kórházi osztályon és a területen (alapellátásban) dolgozó ápolási szakemberek is ismerjék az új készítmények csoportjait, ezek hatását, mellékhatását, hiszen a betegek gyógyszerelése (mint az ápolás nem önálló funkciói közé sorolható tevékenység) az ápolás egyik sarkalatos pontja a pszichiátriai ellátás területén.

Irodalmi hivatkozások száma: 12

Ábrák száma: 0

Táblázatok száma: 0


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Új utakon a depresszió és a pszichotikus betegségek gyógyszeres kezelésében
A modern antidepresszívumok és antipszichotikumok alkalmazásával - magas áruk ellenére - jelentős eredmény érhető el mindkét betegség súlyos közgazdasági terheinek csökkentésében, tehát a korszerű szerek alkalmazásának korlátozását szakmai és gazdasági szempontok nem indokolják.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.