Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Alap- és szakápolás -
Pszichiátriai szakápolástan
A pszichiátriai ápolás története, irányzatai- A pszichikum működésének zavaraiban szenvedők ápolása- Ápolási modellek a pszichiátriában- Biológiai és epidemiológiai pszichiátriai alapismeretek- Neurózis- és pszichoszomatikus megbetegedésekben szenvedők ápolása- Organikus pszichoszindrómákban és demenciában szenvedők ápolása- Pszichiátriai betegellátás jogi vonatkozásai- Skizofréniák, affektív és pszichoreaktív kórképekben szenvedők ápolása- Személyiségzavarok és szenvedélybetegségekben szenvedők ápolása

Gyógytorna a pszichiátriai betegségek gyógyításában
Stifánné Alexi Mária
MR Kossuth 2001.10.25.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Balogh Zoltán
A kutatás előzményei

A szerző ismerteti a depresszió okait, tüneteit, fajtáit, majd a depresszióban szenvedő betegek csoportos tornaterápiáját, érintve a mozgás élettani hatását. Bemutatja a játékos csoportos mozgásterápiát, annak jelentőségét, a nevetés, az öröm szorongáscsökkentő hatását.

A kutatás célja

A szerző arra kereste a választ, hogy a pszichiátriai ellátás területén hatékonyan alkalmazható-e a mozgásterápia.

A vizsgálati minta

Hat beteg terápiáját követte a kezelési ciklus hat hete alatt.

A vizsgálat során alkalmazott módszerek

A betegek a Beck-féle depressziós kérdőívet töltötték ki a terápiás ciklus elkezdésekor és befejezésekor (kb. hat hét elteltével). Ez a kérdőív lehetővé teszi a depresszió súlyosságának megítélését. A pontszám alapján: 0-9 pont között nincs depresszió, 10-18 pont között enyhe, 19-25 pont között közepes, 26 pont felett súlyos depresszió áll fenn. A gyógytorna közvetlen hatásának vizsgálatára egy héten keresztül a vizsgált minta betegei a Spielberger-féle tesztet - torna előtt és torna után - töltötték ki.

A felmérés eredményeinek értékelése során a szerző igazolta, hogy a gyógytorna, mint az ellátás egyik alkalmazott módszere, a pszichiátria területén is fontos eszköze a rehabilitációnak.

KOMMENTÁR
A vizsgálat eredményei természetesen nem csak a gyógytorna eredményességét mutatják, hiszen a terápiás program magában foglalja az orvosok, a pszichológusok, az ápolók és a különböző foglalkozások (szövés, hímzés, varrás, festés, zenehallgatás, tánc, agyagozás, úszás, kulturális foglalkozások stb.) vezetőinek munkáját is.

Irodalmi hivatkozások száma: 15

Ábrák száma: 1

Táblázatok száma: 2


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Multidirekcionális vállízületi instabilitás konzervatív kezelése
A multidirekcionális vállízületi instabilitás diagnosztikája és kezelése nagy tapasztalatot igényel. A kezelés elsődlegesen konzervatív és csak másodlagosan műtéti, de mindkét esetben számítani kell recidív ficamok vagy instabilitás jelentkezésére.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.