Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Alap- és szakápolás - Pszichiátriai szakápolástan -
Ápolási modellek a pszichiátriában
A pszichiátriai ápolás története, irányzatai- A pszichikum működésének zavaraiban szenvedők ápolása- Ápolási modellek a pszichiátriában- Biológiai és epidemiológiai pszichiátriai alapismeretek- Neurózis- és pszichoszomatikus megbetegedésekben szenvedők ápolása- Organikus pszichoszindrómákban és demenciában szenvedők ápolása- Pszichiátriai betegellátás jogi vonatkozásai- Skizofréniák, affektív és pszichoreaktív kórképekben szenvedők ápolása- Személyiségzavarok és szenvedélybetegségekben szenvedők ápolása

A schizophren betegek közösségi ellátásának alapelvei
Slezák Adrienn
BMJ 1997;314:1531-5.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Balogh Zoltán
A schizophren betegek gondozása igazán hatékonyan csak kombinált gyógyszeres, pszicho-illetve szocioterápiás beavatkozásokkal valósítható meg. A gyógyszeres kezelés mellett segítenünk kell a beteg beilleszkedését a társas környezetbe, az önálló életvitel kialakítását és együttélését a betegséggel. Nem az a feladatunk, hogy megoldjuk a beteg problémáit, hanem hogy kialakítsuk azokat a készségeket, amelyekkel elboldogul a mindennapokban.

A kezelés sikeréhez elengedhetetlen, hogy a beteget partnerként kezeljük, betegségéről és a kezelés minden egyes lépéséről tájékoztassuk. A család bevonása segítheti munkánkat, s ez biztosítja, hogy eredményeink hosszabb távon is megmaradjanak. A rehabilitációs folyamat tervezéséhez rendszeresen meg kell vizsgálni az eddig elért eredményeket, és újabb, rövid távú célokat kell felállítanunk. Munkánk eredményének legfontosabb mutatói, hogy a beteg mennyire önálló nehézségeinek leküzdésében, mennyire elégedett a kapott szolgáltatásokkal és mennyire javult az életminősége.

Irodalmi hivatkozások száma: 54

Ábrák száma: 3

Táblázatok száma: 0

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.