Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Alap- és szakápolás - Pszichiátriai szakápolástan -
Ápolási modellek a pszichiátriában
A pszichiátriai ápolás története, irányzatai- A pszichikum működésének zavaraiban szenvedők ápolása- Ápolási modellek a pszichiátriában- Biológiai és epidemiológiai pszichiátriai alapismeretek- Neurózis- és pszichoszomatikus megbetegedésekben szenvedők ápolása- Organikus pszichoszindrómákban és demenciában szenvedők ápolása- Pszichiátriai betegellátás jogi vonatkozásai- Skizofréniák, affektív és pszichoreaktív kórképekben szenvedők ápolása- Személyiségzavarok és szenvedélybetegségekben szenvedők ápolása

Mégis kinek a szükséglete, avagy a megfordított Maslow-piramis
dr. Vízváriné Deli Éva
BMJ 1996;313:1657-8.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Balogh Zoltán
A szerző a pszichiátriai ápolás területén szerzett sokéves tapasztalatai alapján foglalja össze az ápolási folyamat és az ápolási modellek pszichiátriai és mentálhigiénés területén alkalmazható elveit, törvényszerűségeit.

A hagyományos ápolással összehasonlítva a pszichiátriai betegápolásban megfordulhat a szükségletek Maslow-piramisa, akut pszichózisban az ápoló a fiziológiás szükségletek kielégítése törekszik, majd amint a beteg pszichésen hozzáférhetővé válik, párhuzamosan foglalkozik a beteg magasabb rendű szükségleteivel is. Az állapot javulásával dominánssá válnak a magasabb rendű szükségletek, és ez segíti a beteget, hogy alapvető igényeinek kielégítésében is egyre önállóbbá váljon.

A korszerű ápolási szemlélet azt hirdeti, hogy a beteget ápoló munkacsoportok egységes szemléletű modell keretében szervezzék a betegápolást. A megállapodás egyik előnye, hogy az ápolási tevékenység ésszerűbbé, irányíthatóbbá és ellenőrizhetőbbé válik.

A pszichiátriai betegek esetében az egyénre szabott ellátás azt jelenti, hogy akár minden beteg estében más és más ápolási modellt kell alkalmazni, mert a mentális betegségek annyira szerteágazóak, hogy még alapvonalakban sem lehet sémákat kialakítani, ezért nehéz a pszichiátriai és mentálhigiénés ápolás területére ápolásszakmai protokollokat készíteni.

Irodalmi hivatkozások száma: 0

Ábrák száma: 0

Táblázatok száma: 0

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.