Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Alap- és szakápolás -
Alapellátás-otthoni szakápolás
Az alapellátás hazai fejlődése, felépítése, feladatai- Betegellátás és gondozás- Krónikus betegek ápolása otthon- Nemzetközi tapasztalatok- Otthoni szakápolás- Prevenció- Rehabilitáció

A lábszárfekély modern sebkezelése az otthonápolásban
I Magyari, Mezőné T Mizsei
Nővér 2002;15(5):24-6.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Balogh Zoltán
Magyarországon a lakosság megközelítőleg 2%-a szenved lábszárfekély betegségben. Az érintett populáció jelentős hányadát krónikus, nehezen gyógyuló sebbel rendelkező betegek alkotják. A krónikus sebek kezelése és gyógyulása hosszú ideig tart, az egészségügynek éppúgy megterhelést jelent, mint a betegnek és családjának.
A lábszárfekély leggyakoribb kiváltó okai a vénás rendszer betegségei, a verőérszűkület és a neuropathia. Ahhoz hogy a legmegfelelőbb, személyre szabott kezelést és ápolást válasszunk, mindig tisztázni kell a lábszárfekély okait.
Az otthoni szakápolási szolgálatok kialakításával a lábszárfekélyes betegek kezelése leegyszerűsödött. Az betegek jelentőse része ellátható a járóbeteg-szakellátás keretei között, azaz a beteg otthonában. A lábszárfekély betegségben szenvedők nem igényelnek hosszú kórházi ápolást, szoros érsebészeti kontroll mellett, korszerű kötözőszerekkel otthon kezelhetőek.
A krónikus sebek kezelésekor három célkitűzést kell figyelembe venni: a további szövetkárosodás megelőzését, a szöveti károsodásra hajlamosító okok kiküszöbölését, illetve megelőzését.
A fertőzések megelőzése: Olyan kezelési tervet kell készíteni, amely megfelel a krónikus seb típusának és a sebgyógyulásnak.
A beteg otthonában kivitelezhető sebkezelési eljárások alkalmazásában szerepet játszanak a több funkciónak is megfelelő, új típusú kötözőanyagok. Ezek az új termékek egyszerre több feltételnek felelnek meg. A szakma szabályainak megfelelően biztosítják a sterilitást, illetve az atraumatikus és fájdalommentes kötözést. A megfelelő kötözőanyag kiválasztásában szempont még az egyszerű kezelhetőség, a költséghatékonyság, a gazdaságos kiszerelés, a megfelelő méretválaszték, a felírhatóság és a gyógyszertári elérhetőség.
Az otthoni sebellátás az orvos és az ápoló közötti együttműködésre kiváló példa. A kezelést elrendelő orvos kötéscserére vonatkozó utasításainak ki kell terjednie a kötéstípusra, a kötéscsere gyakoriságára, a használandó oldatokra és kenőcsökre. A szakápoló módosíthatja a kötés anyagát és vastagságát, ha a váladék jellege és mennyisége megváltozik.

KOMMENTÁR
Az otthoni szakápolás keretei között végzett sebellátás fejlődése elősegítheti a hazai ápolás fejlődését is. A szolgálatoknál dolgozó ápolási szakemberek önállósága, felelőssége növekszik, ezen kívül olyan koordinációs feladatokat is ellátnak, mellyel az orvosok és a laikusok összekötőivé válnak. Ebben a folyamatban kiemelkedő szerepet kell, hogy kapjanak a főiskolai végzettséggel rendelkező ápolók, hiszen a szakma gyakorlati eredményeire támaszkodó, az ápolás hatékonyságát vizsgáló kutatások alkalmazásával tehetik még látványosabbá, bizonyítottabbá mindennapi áldozatos munkájukat.

Irodalmi hivatkozások száma:-
Ábrák száma: 1
Táblázatok száma: 1

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.