Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Alap- és szakápolás -
Alapellátás-otthoni szakápolás
Az alapellátás hazai fejlődése, felépítése, feladatai- Betegellátás és gondozás- Krónikus betegek ápolása otthon- Nemzetközi tapasztalatok- Otthoni szakápolás- Prevenció- Rehabilitáció

Dzsakartai Nyilatkozat, Egészségmegőrzés a XXI. században
WHO
N Engl J Med 2001;344(2):102-7.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Balogh Zoltán
Az Egészségmegőrzés 4. Nemzetközi Konferenciája - Új kor új szereplői: az egészségmegőrzés irányai a XXI. században - az egészségstratégiák nemzetközi fejlődésének kritikus szakaszában került megrendezésre. Több mint 20 éve annak, hogy az Egészségügyi Világszervezet tagállamai merész elkötelezettséget vállaltak az „Egészséget Mindenkinek 2000-re” globális stratégiája és az egészségügyi alapellátás Alma-Atai Nyilatkozatában foglalt elvek mellett. Ez a Nemzetközi Konferencia volt az első, fejlődő országban tartott ilyen jellegű rendezvény, és az első, amelyben bevonták a magánszektort az egészségmegőrzés támogatásába.

Az egészség alapvető emberi jog, amely döntő a társadalmi és gazdasági fejlődés szemszögéből is. Az egészségmegőrzés egyre inkább elismert lényeges eleme az egészség fejlesztésének. Folyamatról van szó, amely képessé teszi az embereket, hogy növeljék ellenőrzésüket egészségük felett és javítsák azt.

A Dzsakartai Nyilatkozat az egészségmegőrzésről víziót kínál, és a jövő század egészségmegőrzésére összpontosít. Tükrözi a 4. nemzetközi konferencia résztvevőinek szilárd elkötelezettségét, hogy a források legszélesebb skálájára támaszkodva alakítsák a XXI. században az egészség meghatározóit.

Az egészségmegőrzés prioritásai a XXI. században

- A társadalmi felelősségtudat fejlesztése az egészség érdekében.
- Az egészségfejlesztést célzó beruházások növelése.
- Az egészség érdekében működő partneri kapcsolatok megszilárdítása és kiterjesztése.
- Közösségi kapacitások fejlesztése és az egyén megerősítése.
- Az egészségfejlesztés infrastruktúrájának biztosítása

KOMMENTÁR
Az egészség érték. Ezt a prevenciós szemléletet a leghangsúlyosabban és a leghatékonyabban az alapellátásban dolgozó szakembereknek kell tudatosan közvetítetni az általuk ellátott lakosság vagy munka-, óvodai, iskolai közösség felé. Ezért fontos, hogy az itt dolgozó vagy a téma iránt érdeklődő szakemberek megismerjék a nemzetközi konferencia XXI. századra vonatkozó irányelveit, s elgondolkoztassa őket, hogyan tudnák ezen elveket és elvárásokat a mindennapi gyakorlatban bevezetni és megvalósítani.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.