Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Alap- és szakápolás -
Alapellátás-otthoni szakápolás
Az alapellátás hazai fejlődése, felépítése, feladatai- Betegellátás és gondozás- Krónikus betegek ápolása otthon- Nemzetközi tapasztalatok- Otthoni szakápolás- Prevenció- Rehabilitáció

Érbetegségek rehabilitációja - közös felelősség
dr. Molnár János
MR Kossuth 2001.10.04.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Balogh Zoltán
A rehabilitáció az a folyamatos, tudatos tevékenység, amellyel biztosítjuk és fenntartjuk a beteg számára az optimális orvosi, élettani, pszichológiai, szociális helyzetet, foglalkozása ellátását és a szabadidő kihasználásának lehetőségét. A szerző az érbetegségek jelentőségének hangsúlyozása mellett felhívja a figyelmet a beteg jelentkezésekor elvégzendő vizsgálatokra, szűrő jellegére. Támpontot ad a diagnosztikai program felállításához és meghatározza a teendőket az utókezelés szempontjából, különös tekintettel a műtött betegekre.

Az érbetegek szűrése során a fejlett technikai lehetőségek mellett az érzékszervi vizsgálatokat is előtérbe kell helyezni

- Anamnézis: az alapellátást felkereső minden beteg esetében fontos rákérdezni az esetleges végtagpanaszokra és azok minőségére. A pontos anamnézis felvételével már a folyamat előrehaladottságáról is tájékozódni lehet (Fontain-stádiumok).
- Tapintás: a panaszoktól függetlenül az alapvizsgálathoz kell, hogy tartozzék a végtagok pulzusának tapintása és a status rögzítése.
- Hallgatózás: ugyanígy az alapvizsgálatokhoz tartozik a nagy erek feletti hallgatózás is az esetleges stenosist jelző zörejek irányába.
- A Doppler-index meghatározása: a vérnyomásmérő mandzsettát a boka fölé helyezve a Doppler-készülékkel felkeresve a perifériás pulzusokat, azok nyomását mérhetjük.

A kezelési irányelvek

- Megértetni a dohányzás elhagyásának fontosságát.
- A hypertonia kezelése, a diabeteses betegek gondozása.
- Járásgyakorlatok végzése.
- Speciális diéták ajánlása és betartatása.
- Gyógyszeres kezelések.
- Műtéti beavatkozások.

A szerző részletesen tárja az olvasók elé azokat a fontos szempontokat, melyet a műtéten átesett érbetegek esetében alkalmazni kell. Az érbetegek rehabilitációja magába foglalja a megelőzés, a szűrés, a diagnosztikai programok és gondozás területét. Fontos a rendelésen megjelenő betegek esetében a keringési status felmérése és az érbetegek kiszűrése után a diagnosztikai program és a helyes kezelési irányok meghatározása.

KOMMENTÁR
Az érbetegségben szenvedők ellátásában az alapellátás kiemelkedő szerepet játszik a betegségek feltárásában, a kezelésben és a további gondozásban. Nem szabad elfelejteni, hogy az érbetegek gondozása életük végéig tart, mivel betegségük végérvényesen nem gyógyítható meg. E feladatokban az itt dolgozó ápolókra sok fontos feladat hárul, például az életmód változatásának segítése, ellenőrzése, a helyes diétás étrend beállítása, lelki támogatás stb.

Irodalmi hivatkozások száma: 3

Ábrák száma: -

Táblázatok száma: -


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről IV. fejezet
1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről IV. fejezet Az egészségügyi ellátások rendszere

1997. évi LXXXIII. törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól I-III.fejezet
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSAI AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSAIRA VALÓ IGÉNY ÉRVÉNYESÍTÉSE

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.