Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Alap- és szakápolás -
Alapellátás-otthoni szakápolás
Az alapellátás hazai fejlődése, felépítése, feladatai- Betegellátás és gondozás- Krónikus betegek ápolása otthon- Nemzetközi tapasztalatok- Otthoni szakápolás- Prevenció- Rehabilitáció

Orvosi rehabilitáció
dr. Klauber András
BMJ 2001;322(3):219-21.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Balogh Zoltán
Az orvosi rehabilitáció fogalmának magyarázatát a WHO által meghatározott három fogalommal lehet bemutatni

- Károsodás: Időszakos vagy állandó pszichológiai, élettani vagy anatómiai veszteséget vagy rendellenességet jelent. Ez tehát biológiai működési zavar.
- Fogyatékosság: Az ember normális szenzoros, motoros vagy mentális funkcióihoz szükséges képességek részleges vagy teljes, átmeneti vagy végleges hiányát jelenti. Ez tehát emberi funkciózavar
- Rokkantság: Az egyén kora, neme és szociális szerepe szerint elvárható mindennapi élettevékenységek tartós akadályozottsága. Ez tehát a társadalmi funkciók zavarát jelenti.

A károsodás, fogyatékosság, rokkantság folyamatot jeleznek. Ha nem avatkozunk be adekvát módon, akkor bizonyos, hogy a károsodásból fogyatékosság, a fogyatékosságból pedig rokkantság alakul ki. A probléma megoldásakor a prevenció lehetőségeit nem szabad figyelmen kívül hagyni. A primer, szekunder és a tercier prevenció eszközeit az orvosi rehabilitáció területén is lehet és kell alkalmazni, attól függően, hogy a fent leírt folyamatban hol próbál a szakember beavatkozni. Így a károsodást primer, a fogyatékosságot a szekunder, a rokkantságot pedig a tercier prevencióval próbálják megelőzni. A szerző az említett fogalmakat és folyamatokat szemléletes példák ismertetésével tárja az olvasók elé.

KOMMENTÁR
Hazánkban az egészségügyi ellátás nem minden szakterületén kapnak megfelelő hangsúlyt a rehabilitáció különböző területei. A szemlézett cikk azt a minimum ismeretanyagot, fogalomrendszert kívánja összefoglalni, melyet az egészségügyi és a szociális ellátás területén dolgozó ápolási szakembernek is minimum ismernie kellene. A fogalmak ismerete birtokában egész más beállításban szemlélhetjük a prevenció területeit, feladatait és módszereit is.

Irodalmi hivatkozások száma: 5

Ábrák száma: 1

Táblázatok száma: -


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Szívbetegek rehabilitációja
Szívinfarktus vagy szívműtét után az 1-2 napos intenzív, és átlagosan egyhetes aktív kórházi kezelés után a betegek rehabilitációs osztályokra, kardiológiai szanatóriumokba kerülnek. A tréningprogram minimum három hétig tart, melyet még néhány hónapig tartó otthoni rehabilitációs szakasz követ.

1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről IV. fejezet
1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről IV. fejezet Az egészségügyi ellátások rendszere

1997. évi LXXXIII. törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól I-III.fejezet
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSAI AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSAIRA VALÓ IGÉNY ÉRVÉNYESÍTÉSE

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.