Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Alap- és szakápolás -
Alapellátás-otthoni szakápolás
Az alapellátás hazai fejlődése, felépítése, feladatai- Betegellátás és gondozás- Krónikus betegek ápolása otthon- Nemzetközi tapasztalatok- Otthoni szakápolás- Prevenció- Rehabilitáció

A hemipareticus betegek ápolása és rehabilitációja az otthoni ellátásban
Nővér 1995;8(6):5-11.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Balogh Zoltán
A stroke-betegek mortalitása nagyon magas: 30%-uk az akut szakban, tehát a 2-4. héten hal meg. 1997-ben a százezer főre eső stroke-halálozás közel 152 volt. Különösen magasnak tekinthető a 65 évesnél fiatalabbak szélütés okozta halandósága, amely a férfiak esetében közel 4,5-szerese, a nők esetében közel 3,5-szerese az EU-átlagnak. A roncsoló agyvérzés vagy az agyértrombózis okozta agykárosodás 30 napon belül mintegy 12-20%-ban, egy éven belül pedig 25-30%-ban vezet halálhoz. A szélütés bekövetkeztétől számított várható élettartam, valamennyi szélütéses beteget figyelembe véve, nem több mint 2-3 év.

Fektetési szabályok alkalmazása a stroke-betegek ellátása során

A speciális fektetés, a pozícióterápia célja:
- a decubitus kialakulásának megelőzése,
- a patológiás mozgásminták csökkentése, kóros reflexek kikapcsolása,
- a kontraktúrák kialakulásának megelőzése,
- a váll subluxatiójának, az ízületi instabilitásnak a megakadályozása,
- az alsó végtag vérkeringésének javítása, a mélyvénás trombózis megelőzése,
- a zsigeri szervek (belek, gyomor, vesék) vérkeringésének és működésének előnyös befolyásolása,
- a bronchopneumonia megakadályozása,
- a beteg hangulatának javítása.

A petyhüdt izomzatú stroke beteget háton fekvő helyzetben, érintett oldali karját, vállövét alátámasztva, nyújtott könyökkel-csuklóval, felfelé néző tenyérrel és szintén nyújtott ujjakkal, párnára helyezve kell fektetni. Az alsó végtagot 15-30 fokos szögben behajlítva támasszuk alá, a medence és a boka neutrális helyzetben történő megtartása mellett.

A fokozott izomtónusú, spasztikus stroke-beteget a legelőnyösebb az egészséges oldalon fektetni: a bénult felső végtagot a törzs előtt nyújtott helyzetben párnára kell helyezni. A bénult alsó végtagot az egészséges végtag előtt, térben kissé behajlított állapotban párnán kell tartani úgy, hogy a törzs képzeletbeli középvonalán ne haladjon keresztül.

A stroke-beteg ellátásának rehabilitációs szakaszában aktív támasztási formát kell alkalmazni: a beteg saját izomerejének segítségével tartja meg az alsó és felső végtag helyzetét. Hanyatt fekvő helyzetben a talpak enyhe terpeszben állnak, a térdek egymással összefekszenek, a kéz tenyérrel fölfele nézve a fej alatt van.

Az ápoló - a beteg és a család bevonására irányuló - tevékenységei a stroke-betegek ellátása során
A stroke-betegség korai rehabilitációjához elengedhetetlenül szükséges a beteg és a hozzátartozók bevonása. Az ápolónak ebben a folyamatban a lelki vagy pszichés vezetésen kívül tájékoztató, oktató, tanácsadó és ellenőrző feladatai vannak a beteg életvitelével, étkezésével, mozgásával, otthoni rehabilitációjával kapcsolatban.

Az ápoló tevékenységei a hemiplegiás betegek otthoni ellátása során

1. A hozzátartozók, a család informálása a beteg gondozásáról. Hasznos, praktikus tanácsok átadása.
2. Segédkezés a szoba, a lakás szükség és lehetőség szerinti átrendezésében (ötletek átadása a lakás célszerűvé tételében).
3. Közreműködés a megfelelő segédeszközök (kapaszkodók, ülődeszka, stb.) kiválasztásában és elhelyezésében, illetve használatuk megtanításában.
4. Alapápolási tevékenységek elvégzése, megtanítása a hozzátartozók és a gondozók részére (hogyan tudják elvégezni a mosdatást, az ágy rendbetételét, az ágyvédelmet, a gyógyszerelést, stb.) Tanácsadás és konzultáció a családdal a felmerülő problémákról.
5. Az ágyon belüli mozgatás, mobilizálás megtanítása.
6. A helyes fektetés előkészítése, kivitelezése és megtanítása. A megfelelő helyzetben történő fektetés, illetve a helyzetek rendszeres változtatása igen fontos, mert
- megelőzhetjük a decubitus kialakulását,
- kikapcsolhatjuk a patológiás mintákat,
- megelőzhetjük a kontraktúrák kialakulását,
- előnyösen befolyásolhatjuk a zsigeri szervek (belek, gyomor, vesék) vérkeringését és működését,
- jó irányba változtahatjuk a beteg hangulatát, pszichés állapotát és komfortérzését.
7. A végtagok passzív mozgatásának végzése.
8. Az aktív mobilizációt elősegítő gyakorlatok végzése, illetve megtanítása, ellenőrzése.
9. A járás gyakoroltatása, segédkezés a járásnál.
10. Pszichés vezetés.
11. Életmódi, étkezési tanácsok átadása (diéta, elkészítési módok).
12. Beszédgyakorlatok (beszélgetés kezdeményezése egyszerű szavakkal, szavak és kifejezések gyakoroltatása).

KOMMENTÁR
A stroke-betegek ellátása egy komplex team összehangolt működésének keretében valósulhat meg. Ebben az orvos által vezetett csoportban az ápolók szakszerű és más résztvevőkkel egyeztetett feladatai közül kiemelkedő fontosságú a beteg állapotának (izomstatusának) megfelelő fektetési módozat kiválasztása és folyamatos fenntartása. Ezen ápolói feladatok mellett kiemelkedően fontos feladat a kapcsolattartás a beteg hozzátartozójával, amelynek során az ápoló oktatási, tájékozatási feladatokat is elláthat kompetenciakörének megfelelően.

Irodalmi hivatkozások száma: 11

Ábrák száma: 4

Táblázatok száma: 3

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.