Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Alap- és szakápolás -
Alapellátás-otthoni szakápolás
Az alapellátás hazai fejlődése, felépítése, feladatai- Betegellátás és gondozás- Krónikus betegek ápolása otthon- Nemzetközi tapasztalatok- Otthoni szakápolás- Prevenció- Rehabilitáció

Otthoni ápolás az Amerikai Egyesült Államokban és világszerte
Modly DM
Gyermekgyógyászat 2000;(51):413-8.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Balogh Zoltán
Az otthonápolás különös hangsúlyt kap, mivel a rendkívül költséges kórházi ellátás költséghatékony alternatívája. A fejlett világ egészében a kórházi ágyszámok csökkentése, a rossz elhelyezkedésű, túlszakosított kórházak okozta probléma, a szétaprózott szolgáltatások és a költségek féken tartására irányuló nyomás lökést adott az akut kórzázi ellátás alapellátássban történő helyettesítését célzó törekvéseknek. E törekvéseket egyértelmű szakmapolitikai célkitűzések támasztják alá, amelyek megfogalmazzák, hogy a betegeket az otthoni környezetükhöz a lehető legközelebb kell ellátni, a szükségleteiknek legjobban megfelelő ellátási módszerrel. Ezt a törekvést még az is segíti, hogy a világ számos országában megnövekedett a várható élettartam és ennek eredményeként több az idős ember. Ez általános jelenség. A hosszabb élettartamból következik, hogy több idült betegségben szenvedő egyén kényszerül hosszabb egészségügyi ellátásra, mint bármikor azelőtt. A fejlett technológiának köszönhetően ma a betegeket korábban haza lehet engedni és otthonukban jobb minőségi ellátást lehet biztosítani (egynapos sebészet). A technológiai fejlődés lehetővé teszi a komplex eljárások kórházon kívüli alkalmazását is.

Az otthoni ápolás kialakulása és folyamatos fejlődése a legjobban akkor érthető meg, ha feltárjuk a történelmi, társadalmi és a működését szabályozó eseményeket, amelyek létrehozták ezt a speciális jellegű ápolási gyakorlatot. A házi ápolási szolgálatok gyökerei visszanyúlnak az 1600-as, 1700-as évekre, amikor is vallási alapon látogatták a szegény sorsú betegeket. Az egyházi rendek voltak az elsők az Egyesült Államokban, illetve Európában is, amelyek gondoskodtak a szegény betegekről. Az elsők között szerepelt a "Boston Dispensary", amelyet 1796-ban alapítottak. Alapelve kifejezi a házi ápolás filozófiáját: „A beteget lehet otthon is kezelni és gyógyítani, anélkül, hogy családjától elszakítva szenvedést okoznánk neki.” Florence Nightingale nevét sokan azonosítják a kórházi ápolás fejlesztésének, illetve az intézményes ápolóképzés megalapításával, viszont kevesen tudják, hogy elévülhetetlen érdemei voltak az otthoni, körzeti ápolás megteremtésében is.

Az első otthonápolási szolgálat 1863-tól működött Liverpoolban, majd 1874-től Londonban. Az otthoni ellátás területén jelentős, országos fejlődést Viktória királynő adománya hozott 1887-ben, amelyet a körzeti ápolás fejlesztésére és gyakorlatban való terjesztésére. Ez az intenzív fejlesztés alapozta meg a brit alapellátás rendszerének ma is tapasztalható - az ápolást elismerő és megbecsülő - pozícióját.

Az 1800-as évek végén az Egyesült Államokban még mindig egyházi személyek szerveztek és irányítottak házi ápolási szolgálatokat. Ezek a szolgálatok még hivatalos engedély nélkül nyújtották a gyakorlott ápolói ellátást. Először 1877-ben a New York Városi Misszió női tagozata alkalmazott vizsgázott ápolókat a betegek otthoni ellátásában. 1885-ben New York államban, Buffalóban, önkéntes szolgálatot alapítottak a házi ápolási feladatok ellátására. A következő évben hasonló önkéntes szolgálatokat alapítottak hasonló házi ápolási tevékenységek ellátására Philadelphiában és Bostonban. Ezeket világi laikusok vezették.

A XIX. század végén - ezen szolgálatok tömörüléséből - szervezték meg az úgynevezett "Visiting Nurse Association"-okat (VNA), a Látogató Ápolók Társaságait. Tehát ezek az először önkéntes szervezetek idővel látogató ápoló társulatokká fejlődtek, és országszerte elterjedtek. Összesen 21 ilyen társulat működött az országban 1890-ben. A legtöbbje viszont csak egy okleveles ápolót alkalmazott. Az amerikai látogató ápolók átvették Florence Nightingale körzeti nővér (district nurse) modelljét, területi vagy körzeti ápolói elnevezéssel működtek.

Az egyre növekvő gazdasági színvonal és az ugyancsak egyre növekvő szociális lelkiismereti felelősségérzet eredményezte a látogató ápoló társaságok fejlődését az egész ország területén. A látogató ápolói szervezeteknek az volt a feladatuk, hogy laikus gondozást és ápolást nyújtsanak az otthonukban fekvő betegeknek. A gondozás főleg oktatásból állt, illetve az otthoni ápolási módokra és a tisztaságra vonatkozott. A New York-i Metropolitan Biztosító Társaság 1909-ben kezdte anyagilag támogatni az otthoni ápolást. Ez a változás magával hozta az előzetes beavatkozást, a prevenciót az ápolók tevékenységében, amikor azok a biztosító társaság által finanszírozott betegeket otthonaikban gondozták és oktatták. Mary Brekenridge 1925-ben alapította meg az ún. "Határvidéki Ápolói Szolgálatok"-at. A szervezetnek a célja az volt, hogy ápolást biztosítson azon személyeknek, akik Kentucky állam elszigetelt hegyeiben éltek. Ahogy ritkultak az háziorvosok vizitjei a második világháború befejezése után, úgy erősödött és terjedt a betegek ápolók által végzett otthoni ellátás. Ez a nagy növekedés különösen láthatóvá vált a XX. század második felében a jótékony célú vagy nonprofit, önkéntes szervezeteknél (VNA).

A szerző a történelmi előzményeken túl részletesen ismerteti az otthonápolás és az egészségügyi struktúraváltás szociális és gazdasági távlatait, valamint a jövőbeni fejlődés irányait világszerte.

KOMMENTÁR
Az otthonápolás területére tett nemzetközi kitekintés alapján megállapíthatjuk, hogy léteznek hasonlóságok világszerte az szükségletek terén, valamint az ezek megoldására tett intézkedések tekintetében. Viszont nincs egy egységes, mindenhol alkalmazható modell ezen ellátási formára. Magyarországon nekünk kell kidolgozni azt az ápolási modellt, amely a hazai viszonyok között a legmegfelelőbben alaklamható, beilleszthető.

Irodalmi hivatkozások száma: 17

Ábrák száma: -

Táblázatok száma: -

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.