Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Alap- és szakápolás -
Alapellátás-otthoni szakápolás
Az alapellátás hazai fejlődése, felépítése, feladatai- Betegellátás és gondozás- Krónikus betegek ápolása otthon- Nemzetközi tapasztalatok- Otthoni szakápolás- Prevenció- Rehabilitáció

Otthoni betegápolás a főiskolai diplomásápoló-képzésben
dr. Illei György
Nővér 1999;12(3):25-6.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Balogh Zoltán
Az otthoni betegápolás (home care) számos kihívást jelent az ápolók számára. Történelmileg visszatérés az alapokhoz, magasabb szinten és kibővült háttérrel, sokszorozott lehetőségekkel. Történik mindez olyan időszakban, amikor a tudomány és a technika gyors fejlődése, az igények és a lehetőségek közötti fokozódó ellentmondás a jellemző. Az otthonápolásban két nagy jelentőségű konfliktus van jelen: az egyén igényeivel szemben a társadalom lehetőségei, az élet minőségével szemben az élet hossza. Ezek megfeleltétésére a szerző négy kérdés köré csoportosítva vizsgálja a megoldási lehetőségeket.

Ki a jelen és ki lesz a jövő "fogyasztója" az otthoni ápolásnak?
Milyen lesz a jövő fő ellátási formája és ennek finanszírozása?
Hogyan illeszthető be a fejlődő kórházi, ápolási technika ebbe az ellátási formába?
Mindezek a változások milyen mikro- és makroszintű etikai, szakmapolitikai, gazdasági kérdéseket vetnek fel?

A szerző a kérdések kifejtése után összegzi az otthoni szakápolás kihívásaiból, fejlődéséből eredő tényezőket, amelyek nagy hatást gyakorolnak a főiskolai ápolóképzésre.

Az oktatási program fejlesztésekor figyelembe kell venni a következőket:
- az otthoni és intézményi betegellátás feltételei eltérőek,
- a házi ápolásban dolgozó ápolótól fokozott önállóságot és felelősségvállalást igényel,
- a beteg családja ezen folyamat meghatározó tényezőjévé válik,
- az ápoló személyes kapcsolatait (pszichológiai és pedagógiai ismeretek birokában) hatékonyabban tudja alkalmazni a mindennapi otthoni ellátás során.

KOMMENTÁR
A főiskolai diplomás ápolóképzés alapképzésnek tekintendő, amelynek széles körű ismereti alapjára építve a későbbiekben egyes szakterületeken szűkebb, de elmélyültebb szakirányú továbbképzésre van szükség. Ennek során az elméleti ismeretek elmélyítése mellett a hangsúly a gyakorlati készségek további fejlesztésére helyeződik.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.