Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Alap- és szakápolás -
Alapellátás-otthoni szakápolás
Az alapellátás hazai fejlődése, felépítése, feladatai- Betegellátás és gondozás- Krónikus betegek ápolása otthon- Nemzetközi tapasztalatok- Otthoni szakápolás- Prevenció- Rehabilitáció

A decubitus megelőzése és kezelése
dr. Körmendy Vilmos
Nővér Praxis 2001;4(3):15-8.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Balogh Zoltán
A decubitus sohasem lép fel önmagában, mindig egy súlyos alapbetegség szövődménye. Kialakulásának okát a körülményekben kell keresni. Magyarországon - pontos adatok híján - csak becsülni lehet a decubitus prevalenciáját. Gulácsi számításai szerint ez hazánkban az aktív kórházi osztályokon 0,98%, tehát évi 20.000 beteggel kell számolni. A nemzetközi adatok alapján kórházi ápolás során akut osztályon ez 1,4-14% között mozog, míg a krónikus osztályon 10-25%. A gerincsérülteket ellátó osztályokon 20-30% a decubitus gyakorisága.

A decubizus fogalma, felosztása

A decubitus a bőrt és az alatta fekvő szöveteket károsító, külső nyomás okozta, rossz gyógyhajlamú seb. Legfontosabb kiváltó ok a (külső) nyomás. A fekély méretét a nyomás ereje és tartama határozza meg. A károsodás súlyossága és a fekély mélysége alapján 4 súlyossági fokot különböztetünk meg. A szerző a decubitus stádiumfelosztásában a British National Pressure Ulcer Advisory Panel ajánlásait követi:
1. stádium: tartós bőrpír a nyomásnak kitett területen
2. stádium: a hámot és esetleg az irhát érintő szövethiány
3. stádium: a bőr teljes vastagságára terjedő elhalás
4. stádium: a bőr teljes vastagságára terjedő szövethiány

A decubitus megelőzése

A felfekvés legjobb kezelése a megelőzés. A rendszeres kockázati tényezők felmérését hitelesített eszközökkel (pl. Norton-skála, Braden-skála) kell elvégezni. E módszer lehetőséget nyújt a kockázati tényezők azonosítására és rangsorolására:
1. Legalább naponta egyszer ellenőrizni kell a nyomásnak kitett területeken a bőr állapotát.
2. A beteg pozícióját rendszeresen változtatni kell, be kell vezetni az úgynevezett forgatási rendet, amely biztosítja, hogy a beteg testhelyzete legalább két óránként változtatva legyen.
3. Az ülő helyzetben töltött időt korlátozni kell.
4. Ne emeljük 30 foknál magasabbra az ágy feji végét (csak az étkezések idejére).
5. Ösztönözni kell a beteget az aktivitásra.
6. Megfelelő ágyfelszínt kell kialakítani, speciális ágyakat kell alkalmazni.
7. A széklet- és vizelettartási zavarokat kezelni kell.
8. A tisztaság és a szárazság érdekében gondos bőrápolást kell biztosítani.
9. Fontos a fehérjedús, megfelelő kalóriatartalmú étrend biztosítása.

A decubitus kezelése

A decubitust a szövetkárosodás súlyosságának megfelelően kell kezelni. Ezért a kezelésnek öt fő elvet kell követni:
1. A nyomóerők hatásának megszűntetése.
2. Az elhalt szövetek eltávolítása, a seb feltisztítása.
3. A fertőzés leküzdése.
4. Az optimális sebellátás.
5. A hajlamosító kockázati tényezők kiiktatása.

KOMMENTÁR
A decubitus ellátás az ápolási beavatkozások, kezelések sorában is az egyik legjobban kutatott terület közé tartozik. Számos tanulmány, vizsgálat született a decubitus korszerű ellátásáról, kezeléséről. A szerző által készített, ápolóknak szóló cikk összefoglaló jellege miatt a nyomási fekély kialakulásának, prevenciójának és ellátásának legfontosabb tényzőit tárja az olvasók elé. Igen fontosnak tartom, hogy ezen információkkal, irányelvekkel valamennyi ápolási szakember, illetve az ő munkájukat segítő laikus is tisztában legyen, hiszen csak a legnagyobb odafigyeléssel lehet ezen állapot kialakulását megelőzni, illetve a korrekt kezelést - a teljes gyógyulásig - végrehajtani.

A téma aktualitását az adja, hogy 2002-ben Budapesten kerül megrendezésre a decubitus prevenciójával és terápiájával foglalkozó európai tudományos szervezet, az EPUAP soron következő konferenciája.

Irodalmi hivatkozások száma: 7

Ábrák száma: -

Táblázatok száma: -

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.