Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Bőrgyógyászat
A bőrgyógyászat speciális (határ-) területei- Allergiás bőrbetegségek- Bőr anatómiája, élettana, immunológiája- Bőr daganatos betegségei és hisztológiája- Bőrgyógyászati kezelés- Bőrsebészet, phlebológia, nyirokkeringési zavarok- Dermatoinfektológia- Granulomás jellegű bőrbetegségek- Hólyagos bőrbetegségek és kollagenosisok- Kozmetológia, öregedés, LASER- Papulosquamosus kórképek

Daganatos betegségek incidenciája hidradenitis suppurativában szenvedő betegekben
J Lapins, W Ye, O Nyren, L Emtestam
Incidence of Cancer Among Patients With Hidradenitis Suppurativa
Arch Dermatol 2001;137(6):730-4.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Péter Zoltán
Több esetismertetés alapján a szerzők a hidradenitis suppurativa (HS) és a nem-melanoma típusú bőrrák között összefüggést tételeztek fel. Céljuk az volt, hogy megerősítsék ezt az összefüggést, és megvizsgálják a HS-s betegek rizikóját a többi carcinomára vonatkozóan. Svédország összes kórházának adatait tartalmazó számítógépes adatbázisból kigyűjtötték az 1965. január 1. és 1997. december 31. között HS diagnózissal elbocsátott betegeket. Összesen 2119 beteg adatait dolgozták fel. Ugyanezen betegeknél a Svéd Nemzeti Rákregiszterben levő adatok átvizsgálása után a relatív kockázatot a standardizált incidencia-kvóciens (SIK {a valódi és a várható incidencia hányadosa}) kiszámolásával becsülték meg.

EREDMÉNYEK
A carcinoma kialakulásának esélye a HS csoportban 50 %-kal növekedett (a SIK 95 %-os konfidencia intervalluma: 1,1-1,8 73 esetnél). Szignifikánsan fokozott kockázatot találtak a nem-melanoma típusú bőrrákoknál (5 eset; SIK: 4,6; 95 %-os konfidencia intervallum: 1,5-10,7 {a basaliomákat nem sorolják ide}), ajakráknál (5 eset, SIK: 5,5; 95 %-os konfidencia intervallum: 1,8-12,9) és primer májráknál (3 eset; SIK: 10,0; 95 %-os konfidencia intervallum: 2,1-29,2)

KÖVETKEZTETÉSEK
Ez a vizsgálat megerősítette a HS-s betegek fokozott kockázatát nem-melanoma típusú bőrrákra. Az ajakrák és a primer májrák kockázata szintén emelkedett volt ebben a csoportban, amit az esetek kis száma és a hospitalizált HS-s betegeknél előfordulható halmozott rák-kockázati tényezők miatt nem tekinthetünk teljesen bizonyítottnak.

KOMMENTÁR
Svédországban a betegadatok egységes kezelése jó lehetőséget ad az ehhez hasonló tanulmányokra. A nagyon szakszerűen elkészített, az eredményeket esetlegesen torzító tényezőket (bias) is objektíven elemző, a következtetésekkel megfontolt retrospektív tanulmány után nyugodtan tekinthetjük igazoltnak az alaphipotézist. Íme egy terület, ahol a „bizonyítékokon alapuló orvoslás” előrelépett.

Irodalmi hivatkozások száma: 26
Ábrák száma: 0
Táblázatok száma: 3

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.