Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Bőrgyógyászat
A bőrgyógyászat speciális (határ-) területei- Allergiás bőrbetegségek- Bőr anatómiája, élettana, immunológiája- Bőr daganatos betegségei és hisztológiája- Bőrgyógyászati kezelés- Bőrsebészet, phlebológia, nyirokkeringési zavarok- Dermatoinfektológia- Granulomás jellegű bőrbetegségek- Hólyagos bőrbetegségek és kollagenosisok- Kozmetológia, öregedés, LASER- Papulosquamosus kórképek

A retinsav indukálja a plazminogén aktivátor rendszert a humán epidermalis keratinocytákban
E Braungart, V Magdolen, K Degitz
Retinoic acid upregulates the plasminogen activator system in human epidermal keratinocytes
J Invest Dermatol 2001;116(5):778-84.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Dr. Emri Gabriella
A keratinocyták által expresszált urokináz-típusú plazminogén aktivátor (uPA), az ennek szintén keratinocyták által expresszált receptora (uPAR), a plazminogén aktivátor inhibitor proteinek (PAI-1, PAI-2), valamint a szöveti PA (tPA) egységes szabályozott rendszerben fontos szerepet töltenek be a sebgyógyulásban (keratinocyta migráció).

A szerzők azt vizsgálták, hogy az all-transz-retinsav re-epithelizációra kifejtett kedvező hatása összefüggésben van-e a retinsavnak a plazminogén rendszerre gyakorolt esetleges hatásaival. Normál humán keratinocytákat vizsgálva azt találták, hogy a retinsav hozzáadása után 4 óra múlva mérhető a plazminogén aktiváció a fibrin degradációs termékek megjelenésével egyetemben, ennek maximuma 16-30 óra múlva jelentkezik, ezután pedig csökken. A látott változás fehérje- és mRNS-szinten vizsgálva egyaránt az uPA és uPAR emelkedett expressziójával tűnt összefüggésben állni, sokkal kisebb mértékű volt a tPA indukció.

Az inhibitor komponensek expresszálódása nem vagy csak kevéssé volt fokozott. Bár a PAI-2 expresszálódott, a fehérje nagyobbrészt intracellulárisan maradt mintegy utalva arra, hogy ez inkább a retinsav okozta keratinocyta differenciáció terninális markere. A retinsav a sebgyógyulást illetően előnytelenné is válhat hosszabb távú alkalmazás során, számos egyéb hatása (mátrix metallo-proteinázok, integrinek, keratinocyta proliferáció) miatt.

KOMMENTÁR
A cikk az all-transz-retinsav sebgyógyulásra kifejtett előnyös hatásának molekuláris mechanizmusára ad egy lehetséges magyarázatot. A retinsav bőrre gyakorolt hatásának a megbeszélés során történő többoldalú megvilágításával válik a cikk gyakorlati (terápiás) szempontból is értékessé.

Irodalmi hivatkozások száma: 57
Ábrák száma: 4
Táblázatok száma: 1

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.