Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Bőrgyógyászat
A bőrgyógyászat speciális (határ-) területei- Allergiás bőrbetegségek- Bőr anatómiája, élettana, immunológiája- Bőr daganatos betegségei és hisztológiája- Bőrgyógyászati kezelés- Bőrsebészet, phlebológia, nyirokkeringési zavarok- Dermatoinfektológia- Granulomás jellegű bőrbetegségek- Hólyagos bőrbetegségek és kollagenosisok- Kozmetológia, öregedés, LASER- Papulosquamosus kórképek

A szilikonos és a nem-szilikonos gél tapaszok összehasonlító vizsgálata: kontrollált klinikai vizsgálat
G V De Oliveira, T A Nunes, L A Magna, M L Cintra, G T Kitten, S Zarpellon, C M R Do Amaral
Silicone versus Nonsilicone Gel Dressings: A Controlled Trial
Dermatol Surg 2001;27(8):721-6.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Péter Zoltán
ELŐZMÉNYEK
A szilikon-gél tapaszok csökkentik a heg térfogatát, lágyabbá teszik a hegszövetet, így a hegek más módszerekkel is könnyebben kezelhetőek lesznek. Bár a szilikon nem feltétlenül szükséges a hatás eléréséhez, a nem-szilikon tapaszok 2 hónapos alkalmazása után nem találtak változást a heg fizikai paramétereiben.

CÉL
A szilikon és a nem-szilikon tapaszok hatékonyságának összehasonlítása a keloidok és hypertrophiás hegek kezelésében, összevetve egy nem kezelt kontrollcsoporttal, hogy két új értékelő módszerrel kiegészítve mindkét módszer hatásosságát felmérjék.

MÓDSZER
26 betegen 41 hypertrophiás vagy keloid heg véletlenszerűen kiválasztva részesült szilikon- vagy nem-szilikon gél kezelésben, vagy kezelés nélkül maradt 4,5 hónapon keresztül. A kezelés előtt és után feljegyezték a heg méretét, tömöttségét és az okozott panaszokat. A heg színét vizuálisan mérték egy színsor-katalógus segítségével, az intralaesionalis nyomás mérésére új eszközt fejlesztettek ki.

EREDMÉNYEK
Minden mért paraméter szignifikánsan javult mind a szilikonnal, mind a nem-szilikonnal kezelt csoportban a kontrollcsoporthoz képest, a két kezelt csoport között nem volt szignifikáns különbség.

KÖVETKEZTETÉS
A szilikon- és a nem-szilikon gél tapaszok egyformán hatásosak a keloidok és hypertrophiás hegek kezelésében.

KOMMENTÁR
Nagyon érdekes eredményt kaptak a szerzők, úgy látszik, hogy a gél-tapaszok által létrehozott fizikai környezet a döntő a hatás elérésében. Hihetünk nekik, a vizsgálatot precízen és amennyire lehet, objektíven végezték. Ez egy olyan eredmény, amit már holnaptól alkalmazhatunk a gyakorlatban.

Irodalmi hivatkozások száma: 34
Ábrák száma: 3
Táblázatok száma: 5

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.