Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Bőrgyógyászat
A bőrgyógyászat speciális (határ-) területei- Allergiás bőrbetegségek- Bőr anatómiája, élettana, immunológiája- Bőr daganatos betegségei és hisztológiája- Bőrgyógyászati kezelés- Bőrsebészet, phlebológia, nyirokkeringési zavarok- Dermatoinfektológia- Granulomás jellegű bőrbetegségek- Hólyagos bőrbetegségek és kollagenosisok- Kozmetológia, öregedés, LASER- Papulosquamosus kórképek

A terhesség specifikus dermatosisai: újraértékelés
S I Al-Fares, S Vaughan Jones, M M Black
The specific dermatoses of pregnancy: a re-appraisal
J Eur Acad Dermat Vener 2001;15(3):197-206.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Halmy Csaba
A terhesség alatt viszonylag jóindulatú, múló bőrtünetek, valamint a magzatot és az anya életét is fenyegető dermatosisok is felléphetnek. Ennek tekintetében lényeges a tünetek mielőbbi felismerése és kezelése, mely esetenként a terhesség megszakítását is jelentheti.

A terhesség alatt immunológiai, endokrin, metabolikus, vascularis változások következhetnek be, amelyek a bőrre is hatással vannak. Fiziológiás jellegű tünetként striák az esetek 90%-ban, melasma 75 %-ban fordul elő. Vascularis tünetek az oedema, a palmaris erythema, varixok, cutis marmorata, gingivalis oedema.

A pruritus incidenciája 17 %. A cholestasis sárgaságot is okozhat, mely feltehetően a csökkent ösztrogén-clearence következményeképpen alakul ki. A biliáris koleszterol koncentráció és szekréció megnövekszik. A máj kapacitása károsodik a transzport anionokra vonatkozóan, mint amilyen a bilirubin és az epesók. Az állapotot kínzó viszketés, sötét színű vizelet és világos széklet jellemzi. Az esetek 20 %-ban klinikailag sárgaság mutatkozik. A szérumban növekszik a totál epesav tartalom, az alkalikus foszfatáz, koleszterol, lipid szintje. Kezelése többnyire szimptomatikus, azaz a viszketés csillapítása.

A specifikus dermatosisokat Holmes és Black 1982-ben és 83-ban 4 csoportra osztották: pemphigoid - herpes gestationis, polymorf erruptiók, prurigo, pruriticus folliculitis.
A pemphigoid vagy herpes gestationis a terhesség II-III. trimeszterében léphet fel az esetek 1: 60000-ben. A placentáris mátrix antigénnel szemben primer immunválasz váltódik ki. Hormonálisan közvetített autoimmun kórkép. Főleg a has bőrén urticák, vesiculo-bullák jelentkeznek. Direkt IF-el C3-depozitum mutatható ki a bazális membrán zónában. IgG az esetek 25-30 %-ában detektálható. Indirekt IF-el cirkuláló anti-bazálmembrán zóna antitestek 20 %-ban lelhetők fel a szérumban. A HLA-antigénekben DR 3-4 expresszálódik.

A terápiában az esetek javulásával csökkenthető szteroidok adása indokolt. A terhesség után fennmaradó esetekben dapson, metotrexát, plazmaferezis, i.v. globulinok és cyclosporin a választandó terápia. A fennmaradó eseteket a hormonális kontraceptívumok is provokálhatják.
Az úgynevezett polymorf erruptiók a terhesség vége felé jelentkeznek, főleg a has bőrének striái mentén papulák, urticák, prurigo formájában. A folyamat autoimmun eredete nem igazolódott, az alacsony kortizol szint hormonális eredetre utal. Spontán vagy enyhe szteroid kúrára gyógyulhat.

A prurigo a terhesek 3%-ában fordul elő a korai vagy késői szakaszban. Gyakoribb atopiásoknál, többnyire magas a szérum IgE-szint. Tüneti kezelésre gyógyul.
A pruriticus folliculitisek hormonális befolyásra jönnek létre. Egyéb kórképek közé sorolható az impetigo herpetiformis, amely inszufficiens placentával függ össze, és magzati elhalást okozhat. Több esetben szükségessé válik a terhesség megszakítása.
A papularis dermatitisekben a szérum és vizelet gonadotropin emelkedett, a kortizol szint alacsony. Magzati elhaláshoz is vezethet. Szteroid kúrára javul.

KOMMENTÁR
A terhesség alatt kialakult hormonális, immunológiai, metabolikus, vascularis változások kihatnak a bőr állapotára is. A gyakori fiziológiásnak mondható tünetek mellett felléphetnek olyan specifikus dermatosisok, amelyek kihatással vannak a magzat fejlődésére is. A terhességi bőrtünetek ismerete és kezelése ezért alapvetően fontos részét kell, hogy képezze a dermatológiai gyakorlatnak.

Irodalmi hivatkozások száma: 77
Ábrák száma: 5
Táblázatok száma: 0

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.