Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Bőrgyógyászat
A bőrgyógyászat speciális (határ-) területei- Allergiás bőrbetegségek- Bőr anatómiája, élettana, immunológiája- Bőr daganatos betegségei és hisztológiája- Bőrgyógyászati kezelés- Bőrsebészet, phlebológia, nyirokkeringési zavarok- Dermatoinfektológia- Granulomás jellegű bőrbetegségek- Hólyagos bőrbetegségek és kollagenosisok- Kozmetológia, öregedés, LASER- Papulosquamosus kórképek

A transzdermális transzport olajsav által indukált változásainak in vitro megjelenítése és mennyiségi meghatározása két-foton fluoreszcens mikroszkópiával
B. Yu, C Y Dong, P T C So, D Blankschtein, R Langer
In vitro visualization and quantification of oleic acid induced changes in transdermal transport using two-photon fluorescence microscopy
J Invest Dermatol 2001;117(1):16-25.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Emri Gabriella
A szerzők a gyógyszerek bőrön keresztül történő bejuttatásának mechanizmusát, ennek mérési lehetőségeit vizsgálták. Az alkalmazott két-foton fluoreszcens mikroszkópiás eljárás lehetővé teszi a bőr felső 32 mm mélységig történő vizsgálatát 3 dimenzióban, figyelembe veszi mind a corneocytákat, mind az intercellularis lipid környezetet, elkerüli a metszetkészítés során szükséges vegyi és mechanikai kezelésekből származó szövetkárosodást, ezáltal az in vivo viszonyokhoz hasonló feltételeket teremt a kísérletekhez.

A szerzők két fluoreszcens próbát használtak a transzdermális transzport vizsgálatára, a hasonló molekulatömegű és vázú, de eltérő polaritású és eltérő fluoreszcencia emissziós spektrumú szulforodamin-B-t és rodamin-B hexil-észtert, melyek közül az első hidrofil természetű, a második hidrofób. A kontroll mintában mindkét próba fluoreszcencia intenzitása gyorsan csökken a stratum corneum felső 10 mm rétegében.

Egy másik kémiai vegyülettel való együttes alkalmazás a transzportálandó molekulára vonatkoztatva permeabilitásnövekedést eredményezhet. Ilyen kémiai erősítő molekula például az olajsav. Olajsav jelenlétében a hidrofil próbára nézve növekedett a permeabilitás, elsősorban a vivőanyag-bőr megoszlás eltolódásából következően, jelentősen nőtt a diffúziós távolság (>32 mm) és a diffúziós koefficiens. Ez a stratum corneum mikrokörnyezet módosulására (hidrofil pórusméret-növekedés, olajsav okozta fáziselkülönülés és doménformálódás) utal.

A hidrofób próbát tekintve a permeabilitást szintén növelte az olajsav, de nem a mikrokörnyezet változása tűnt döntőnek, minthogy a diffúziós távolság illetve diffúziós koefficiens nem változott szignifikánsan, ehelyett a vivőanyagból a bőrbe való hatékonyabb belépés vezethetett a koncentrációgrádiens és ezzel a permeabilitás növekedéséhez.

KOMMENTÁR
A cikk az intakt stratum corneumot és az élő epidermis felső rétegeit is magába foglalóan teszi láthatóvá és jellemzi mennyiségileg a transzdermális transzportot, mely információk a lokális terápia hatékonyságának fejlesztésében gyakorlati jelentőséggel bírnak.

Irodalmi hivatkozások száma: 39
Ábrák száma: 7
Táblázatok száma: 3

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.