Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Bőrgyógyászat
A bőrgyógyászat speciális (határ-) területei- Allergiás bőrbetegségek- Bőr anatómiája, élettana, immunológiája- Bőr daganatos betegségei és hisztológiája- Bőrgyógyászati kezelés- Bőrsebészet, phlebológia, nyirokkeringési zavarok- Dermatoinfektológia- Granulomás jellegű bőrbetegségek- Hólyagos bőrbetegségek és kollagenosisok- Kozmetológia, öregedés, LASER- Papulosquamosus kórképek

Ajánlási listák
A syphilis szokatlan megjelenési formái
Dr. Várkonyi Viktória, és munkatársai, Dr. Tiszai T, Dr. Podányi B
Unusual clinical manifestations of syphilis
Magyar Venerológiai Archívum 1997;1(1):35-41.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Urbán Edit
A syphilis hosszú ideig a legnagyobb morbiditású és mortalitású megbetegedés volt. A XX. század nagy felfedezései (penicillin, a kórokozó kimutatására szolgáló módszerek) a syphilis elleni küzdelemben fordulópontot jelentettek. Túlzott optimizmus lett úrrá azonban az orvostársadalmon, a syphilist gyakorlatilag megoldott problémának tekintették. A kedvező epidemiológiai szituáció különböző okok miatt megváltozott a 90-es évek elejére nemcsak hazánkban, de a kelet-európai országok területén is.

ESETISMERTETÉSEK
1. eset: A 46 éves nőbeteg férjétől külön él. Bőrgyógyászati gondozóban rosacea diagnózissal vették kezelésbe, mert bőrtünetei alakultak ki az ún. seborrhoeás területeken. Az arcon, a háton, a sternum fölötti területeken szétszórtan vöröses-barnás, a bőr nívójából kiemelkedő, éles határú hámló papulák voltak láthatóak. A tenyereken típusos Biett-galérral övezett papulák voltak. A genitoanalis területen eltérést nem észleltek. A luesszerológiai vizsgálatok eredménye: VDRL:++++, TPHA: pozitív. A diagnózis: rosacea like szekunder syphilis. Kezelés: Doxycyclin per os 6 napig, majd im. penicillinterápia 30 ME összdózisig. A kontaktuskutatás megtörtént.

2. eset: A 26 éves hajadon nőbetegnek bőrtünetei jelentkeztek. A jobb emlő és a jobb lapocka területén nem viszkető, 1–1,5 cm átmérőjű vörösesbarnás plakkok jelentek meg. A vulva- és az analis régió tünetmentes volt. A luesszerológiai vizsgálatok eredménye: RPR:++++, TPHA: pozitív. A diagnózis: szekunder syphilis tranzitionalis. Kezelés: im. penicillinterápia 30 ME összdózisig. A kontaktuskutatás megtörtént.

MEGBESZÉLÉS
A syphilis kezelés nélkül krónikus lefolyású megbetegedés, melynek különböző stádiumai ismertek. A klasszikus megjelenés mellett azonban nem számít ritkaságnak a különböző dermatosisokat utánzó forma sem. A seborrhoeás bőrtípusú egyéneknél várható, hogy a syphilis elsősorban az orcákat, a hajas fejbőrt, a törzs ún. seborrhoeás területeit részesíti előnyben. A szekunder stádium bőrtünetei kezelés nélkül hetek alatt spontán visszafejlődnek, majd hosszabb-rövidebb lappangási idő után újra megjelennek. Az ún. tranzitionalis lueses exanthemák azonban egyre inkább lokalizáltan, csoportosan és aszimmetrikusan helyezkednek el a kültakarón.
Előfordulhat, hogy a fertőzött egyén más okból elégtelen mennyiségű antibiotikumot szed az első inkubáció alatt, melynek következménye, hogy a syphilis klasszikusnak tartott lefolyása felborul, így a betegség felfedezése véletlenszerű.

A syphilisnek ritkán észlelt különleges formái is ismertek, ezen kívül a HIV-érában rendkívül fontos annak ismerete, hogy a két fertőzés együttes előfordulása kölcsönösen befolyásolhatja egymás lefolyását. A luesszerológiai vizsgálatot minden olyan esetben el kell végezni, amikor a bőrtünetek hirtelen alakulnak ki, nem viszketnek és az alkalmazott dermatológiai kezelésre nem reagálnak. Fájdalmatlan nemi szervi, tömött tapintású ulceratio esetén nemcsak a szerológiai szűrővizsgálat, hanem a kórokozók sötét látóteres kimutatása is kötelező. A genitalis ulcus tüneteivel jelentkező beteget a lehető legrövidebb idő alatt a bőr- és nemibeteg gondozóba kell irányítani. A seb kezelésére kizárólag fiziológiás konyhasós borogatást szabad csak alkalmazni. A differens kenőcsök, hintőporok megakadályozzák a kórokozó kimutatását a laesiókból.

KOMMENTÁR
A szerzők két olyan esetet ismertetnek, ahol a syphilis megnyilvánulási formái nem az ún. klasszikus tünetegyüttes tagjai. A syphilis terjedésében jelentős szerepet játszanak a 90-es évek utáni szocio-politikai helyzet változásai, a határok nyitottsága, a szexturizmus, a prostitució terjedése, a kábítószerezés és nem utolsósorban egyes rétegek társadalmi peremre sodródottsága, az egyre fiatalabb életkorban megkezdett szexuális élet, a promiszkuitás. Ezért rendkívül fontos, amit a közlemény szerzői kiemelten hangsúlyoznak, hogy fel kell hívni az orvostársadalom figyelmét a problémára, a meglévő ismereteket állandóan frissíteni, a szakmai továbbképzésről pedig gondoskodni kell. Orvosgenerációk kerülnek ki az egyetemekről úgy, hogy syphilises fertőzöttet nem láttak, nem vizsgáltak. Éppen ezért nagyon hasznosnak tartom Várkonyi doktornőnek, a hazai syphilisdiagnosztika elismert szakemberének ezzel a témával kapcsolatos közleményeit, amit minden gyakorló orvos kolléga figyelmébe ajánlok.

Irodalmi hivatkozások száma: 24

Ábrák száma: 10

Táblázatok száma: 0

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.