Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Bőrgyógyászat
A bőrgyógyászat speciális (határ-) területei- Allergiás bőrbetegségek- Bőr anatómiája, élettana, immunológiája- Bőr daganatos betegségei és hisztológiája- Bőrgyógyászati kezelés- Bőrsebészet, phlebológia, nyirokkeringési zavarok- Dermatoinfektológia- Granulomás jellegű bőrbetegségek- Hólyagos bőrbetegségek és kollagenosisok- Kozmetológia, öregedés, LASER- Papulosquamosus kórképek

Citokinek
Jelen és jövő a bőrtumorok kezelésében
D Nashan, T A Luger
Zytokine. Stand und perspektiven in der Behandlung von Hauttumoren.
Hautarzt 2001;52(8):691-6.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Dr. Emri Gabriella
A melanoma kezelésében a legtöbb tapasztalat az IFN-alfa alkalmazásával kapcsolatban gyűlt össze, az eredmények azonban nem teljesen felelnek meg az elvárásoknak. Bár hosszabb recidívamentes időszakról számoltak be, az életkilátásokat nagy dózisban adva sem növeli szignifikánsan. Még folynak a kipróbálások az iv. adást, hosszabb ideig történő alkalmazást illetően, illetve retard forma kialakításán, IFN-receptor egyidejű indukálásának módján dolgoznak.

További lehetőség az IFN-alfa más citokinekkel való kombinálása, például IL-2-vel IV. stádiumú melanomában. Ezekben a tanulmányokban citosztatikumot illetve tamoxifent is adtak egyidejűleg a citokinekkel, ám a nem nagy esetszámú vizsgálatokban változó eredményességről számoltak be. Bíztatóak a kezdeti vizsgálatok IL-2 vakcinációban való felhasználásával. Ígéretes kísérletek folynak IL-12 önmagában, illetve kombinációban történő adásával. A palliatív terápiában szóba jön még a GMCSF-ral, IFN-bétával, IFN-gammával, IL-4-gyel, IL-7-tel, TNF-alfával való kiegészítés.

A cutan T-sejtes lymphomában (Ia-IIb stádium) a legjobb eredményeket IFN-alfa PUVA-kezeléssel való kombinálásával érték el. Fázis I kipróbálásnál tart az IL-12 terápiás hasznának vizsgálata. Fázis II kipróbálásban van egy fuzionált citokin-toxinmolekula, a DAB389IL-2 alkalmazása, illetve előzetes tanulmányokban vizsgálják az IFN-gamma és IL-2 használhatóságát lymphoma kezelésében.

B-sejtes lymphoma rossz prognózisú nagysejtes formájában IL-2, IFN-alfa adása jön szóba adjuvánsként, újabb próbálkozás a CD20 ellenes monoklonális antitest illetve fúziós proteinek (Fab-IL-2) felhasználása.

A basalioma és spinalioma kezelésében a citokineknek alárendelt a szerepe, előrehaladott, inoperábilis esetekben merül fel alkalmazásuk, például lokális IFN-alfa adása.

A Merkel-sejtes carcinoma inoperábilis formáiban TNF-alfa, GMCSF illetve IFN-alfa próbálható meg.

KOMMENTÁR
A bőrtumorok gyakoriságának növekedése mellett nő azon tumorok száma is, amelyek prognózisának javításához elengedhetetlen a műtéti eltávolítást követő adekvát adjuváns kezelés. A kemoterápiás szerek kiegészítésére, illetve kiváltására irányuló törekvés a tumorellenes immunválasz erősítését célzó kezelés, pl. citokinek alkalmazása. A nagyon ígéretes in vitro, illetve állatkísérletes eredmények azonban egyelőre nem látszanak igazolódni a klinikai kipróbálások során, ami az alkalmazás módjának optimizálását sürgeti.

Irodalmi hivatkozások száma: 96
Ábrák száma: 0
Táblázatok száma: 0

Kulcsszavak: citokinek , lymphoma , melanoma

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.