Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Bőrgyógyászat
A bőrgyógyászat speciális (határ-) területei- Allergiás bőrbetegségek- Bőr anatómiája, élettana, immunológiája- Bőr daganatos betegségei és hisztológiája- Bőrgyógyászati kezelés- Bőrsebészet, phlebológia, nyirokkeringési zavarok- Dermatoinfektológia- Granulomás jellegű bőrbetegségek- Hólyagos bőrbetegségek és kollagenosisok- Kozmetológia, öregedés, LASER- Papulosquamosus kórképek

Az ultrahang vizsgálat szerepe a herediter angioneuroticus oedema talaján fellépő akut hasi rohamok során képződött ascites diagnosztizálásában és nyomonkövetésében
dr. Farkas Henriette, dr. Harmat György, és munkatársai
Ultrasonography in the diagnosis and monitoring of ascites in acute abdominal attacks of hereditary angioneurotic oedema
Eur J Gastroenterol Hepatol (Magyar kiadás) 2001;13:1225-30

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Juhász Márk
A herediter angioneuroticus oedema (HANO) az ascites képződésének ritka oka. A betegség hasi rohamai akut has szindróma képében jelentkezhetnek: a gyors és korrekt diagnózis felállítása jelentős terápiás konzekvenciával bír. A szerzők a kérdés eldöntésében kiemelkedő szerepet tulajdonítanak a klinikai lefolyás ultrahang (UH) vizsgálattal történő monitorizálásának.

Tíz éven keresztül 70 HANO-ban szenvedő beteget követtek nyomon. Akut oedemás roham esetén minden esetben UH vizsgálatot végeztek, melyet 24 és 48 óra elteltével ismételtek meg.

A vizsgálatba összesen 22 akut oedemás roham esetet válogattak be. A roham alatt a betegek 80%-ában bélfal-megvastagodást észleltek; szabad hasi folyadék minden esetben kimutatható volt. Adekvát terápia hatására a panaszok prompt enyhültek, amit az UH vizsgálat során látott kép regressziója kísért.

Az UH vizsgálattal demonstrált tranziens ascites alapvető diagnosztikus segítséget nyújt HANO-hoz társult akut hasi roham felismeréséhez. A szerzők felhívják a figyelmet, hogy visszatérő, komoly fájdalmakkal járó, ismeretlen eredetű hasi panaszok esetén mindig vessük fel HANO lehetőségét.

KOMMENTÁR
A HANO a komplement rendszer szabályozásában központi szerepet betöltő C1-eszteráz inhibitor (C1-INH) hiánya következtében alakul ki, gyakoriságát 1:10.000-1:50.000-re becsülik. Az autoszomális domináns módon öröklődő betegségnek két fenotípusa létezik, melyek klinikai manifesztációjukban nem térnek el egymástól. A HANO esetek 85%-ában a C1-INH szérum-koncentrációja kórosan alacsony (1-es típus), a maradék 15%-nál a normális, vagy akár emelkedett szérum-koncentrációk ellenére a fehérje működésképtelen. A C1-INH funkció kiesése következtében a vasoaktív mediátorok megnövelik a kapillárisok permeabilitását, ami az extravasalis terekben oedemaképződéshez vezet. Az oedema kialakulhat a subcutisban (végtagok, törzs, arc, nemiszervek) vagy a súlyosabb, életveszéllyel járó esetekben a submucosában (gége, emésztőrendszer). A gyakorló orvos számára legfontosabb szempont, hogy a Quincke-oedema terápiájában alkalmazott ágensek (adrenealin, antihisztaminok, szteroid) HANO eredetű oedemában hatástalanok! Ha a klinikai kép alapján korábban nem merült fel HANO lehetősége, ezen ex-iuvantibus diagnózis az utolsó esély a kórkép felismerésére! A HANO adekvát terápiája az i.v. alkalmazott C1-INH; ha ez nem elérhető, ultimum refugiumként csoportazonos friss fagyasztott plazma adandó.
A magyar szerzők beteganyaga és tapasztalata európai mércével is igen jelentős.

Irodalmi hivatkozások száma: 29
Ábrák száma: 4
Táblázatok száma: 1


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Az ultrahangvizsgálat szerepe a herediter angioneuroticus oedema talaján kialakuló akut hasi rohamok során képződött ascites diagnosztizálásában és nyomon követésében
A szerzők a herediter angioneuroticus oedema talaján kialakuló akut hasi rohamok kapcsán tíz év alatt felgyülemlett tapasztalataikat ismertetik. A diagnózis felállításában, majd pedig a nyomon követésben - bizonyítva egyúttal a felállított diagnózist - a hasi ultrahangvizsgálat központi szerepét hangsúlyozzák. A vizsgálat a kórkép vezető tünetének, a tranziens ascitesnek a kimutatására a legalkalmasabb, ráadásul egyszerű és költséghatékony módszer.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.