Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Családorvostan
A családorvoslás szakterületének sajátosságai- Családorvoslás- Definitív ellátást lehetővé tevő megbetegedések- Krónikus gondozást igénylő megbetegedések

Ajánlási listák
Barrett metaplasia: új diagnosztikus és terápiás eljárások
J Haringsma
Scand J Gastroenterol 2002;(37)236:9-14.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Juhász Márk
A Barrett metaplasia a nyelőcsőben kialakult adenocarcinomák precancerotikus állapota. A rutin endoscopia nem alkalmas ezen mikroszkopikus dysplasias jelenség kimutatására, a kiterjedt random biopsziavétel ellenére. Az új optikai módszerek segítségével lehetővé válik a metaplasias területek azonosítása, és ezáltal célzott biopsziák vétele. A fény indukált fluoreszcenciás technikák azt a jelenséget használják ki, hogy az "izgalmi állapotban" lévő szövetek a kisebb hullamhosszú fényt nagyobb hullámhosszon verik vissza. E módszerrel in vivo vizsgálhatjuk a nyelőcső nyálkahártyáját anélkül, hogy a submucosát sérülés érné. Az ún. "elastic scattering spectroscopy" arra épül, hogy a metaplasia, illetve malignus sejtek sejtmagjainak nagysága és tömeges elhelyezkedése eltér az ép sejtek sejtmagjainál észleltektől. A keresztmetszeti képet adó optikus koherencia tomográfia szintén a mikrostruktúrák eltérő fénytörő képességén alapszik. Ezek a módszerek egyelőre gyerekcipőben járnak, de szenzitivitásuk reménykeltő, és általuk a korai stádiumú rosszindulatú daganatok, az ún. high-grade és low-grade dysplasiak is kimutathatók. A kezelés terén az egyértelmű célkitűzés, hogy a sebészeti beavatkozásokat a betegekre sokkal kisebb megterhelést jelentő endoscopos resectios technikák váltsák fel. Az endoscpos mucosectomia egy minimál invazív eljárás, mellyel a körülírt malignus elváltozások eltávolíthatók. Ez az eljárás egyben diagnosztikus kérdések eldöntésére is alkalmas, mivel teljes szélességű nyálkahártya mintát szolgáltat. Az 5-amino-levulinsavat felhasználó fotodinamiás terápia során csak a felszíni rétegek semmisülnek meg, a nyelőcsőfal mélyebb rétegei érintetlenül maradnak. A sejtkárosodást a fotoszenzitivizált területek célzott megvilágításával érik el. Ennél elterjedtebb eljárás az argon laserrel történő koaguláció. Valamennyi ablatív technika után a laphám regeneratio eléréséhez erélyes antacid kezelés szükséges. A fenti diagnosztikus és terápiás technikák tökéletesedésével és ezzel párhuzamos elterjedésével remélhetőleg csökkenthető az oesophagectomiak aránya.

KOMMENTÁR
Az elmúlt kb. 20 évben markánsan csökkent a nyelőcső laphámrákok száma, ám ezzel párhuzamosan rohamosan növekedett a nyelőcső adenocarcinomák száma. A gastrooesophagealis reflux betegség időben megkezdett kezelésével csökkenthető a Barrett metaplasia, és ezáltal az adenocarcinoma kialakulásának kockázata. Hagyományos endoscopia során a Barrett oeosphagus azonosítása nagy gyakorlatot igényel, mert az egyértelmű és nagy kiterjedésű, típusos elhelyezkedésű esetek ritkák. Még ha az endoscopiat végző szakember Barrett metaplasia iránti ébersége megfelelő szintű is, a Barret nyálkahártya felismerése nehéz feladat. Itt juthatnak komoly szerephez a fenti speciális képalkotó vizsgálatok. Az endoscopia szerepe azonban nem érhet véget a diagnosztizálásnál, hiszen a különböző endoscopos resectios módszerek lassan a sebészeti beavatkozással azonos hatékonyságot nyújtanak, ugyanakkor lényegesen kisebb a szövődmények veszélye és jobb a betegek intervenciót követő életminősége, változatlan prognózis mellett.

Irodalmi hivatkozások száma: 45
Ábrák száma: 0
Táblázatok száma: 0

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.