Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Családorvostan
A családorvoslás szakterületének sajátosságai- Családorvoslás- Definitív ellátást lehetővé tevő megbetegedések- Krónikus gondozást igénylő megbetegedések

Ajánlási listák
Dyspepsias panaszok az alapellátásban. Háziorvosi gyakorlatban elvégzett vizsgálat megfigyelései
G Maconi, C Tosetti, V Stanghellini, G B Porro, R Corinaldesi
Eur J Gastroenterol Hepatol 2002;14:985-90.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Juhász Márk
A szerzők a funkcionális dyspepsia (FD) és a demográfiai, klinikai és szocio-ökonomikus tényezők kapcsolatát vizsgálták a háziorvosi gyakorlatban. A vizsgálat során 10.000 háziorvosi praxisban egy hónap alatt megjelent, praxisonként max. 10 FD-s beteg adatait dolgozták fel. Az előzetesen validált kérdőív segítségével 0-3 között osztályozták a betegek fájdalmas és nem fájdalmas dyspepsias panaszait, a retrosternalis égő érzést és a látható meteroismust. A demográfiai és egyéb klinikai jellemzőket is rögzítették. A vizsgálatba 43.446 beteget vontak be (55%-45% férfi-nő, a betegek 50%-a volt 45 évnél idősebb, 49% dohányzott, a betegek 45%-ánál a panaszok már több mint egy hónapja álltak fenn, peptikus fekélybetegség a betegek 28%-ának kórtörténetében szerepelt). Epigastrialis fájdalmat a betegek 84%-a, teltségérzetet a betegek 79%-a jelzett. A panaszok erőssége a betegek 69%-ában volt mérsékelt, vagy súlyos. Férfiakban, dohányosokban, éjszakai felébredést panaszolóknál, refluxban szenvedőknél és pozitív fekélyes anamnézis esetén a hasi fájdalom állt a panaszok középpontjában. A hasi diszkomfort predominancia gyakoribb volt nőkben és a meteorismust panaszolóknál. Az életkor, az iskolázottság és a foglalkozás nem mutatott érdemi összefüggést a panaszok mintázatával. A szerzők megállapítják, hogy a háziorvosi rendeléseken jelentkező betegek rendkívül jelentős hányadát képezik a FD miatt orvoshoz forduló betegek. Az emésztőrendszeri tünetek között jelentős átfedések figyelhetők meg. A szerzők megítélése szerint, az empirikusan kezelhető betegek aránya várhatóan csökken.

KOMMENTÁR
A háziorvosi orvos-beteg találkozások 2-3%-ára, a gasztroenterológiai konzultációk 40%-ára FD miatt kerül sor. A diagnosztikus vizsgálatok, az elrendelt gyógyszeres kezelés és a munkából való távollét együttesen számottevő terhet ró a költségvetésre. A FD-val kapcsolatos vizsgálatokat többnyire a gasztroenterológiai centrumokban végzik, noha a legtöbb dyspepsias beteg a háziorvosi rendeléseken jelentkezik először. A szerzők ezért építették vizsgálatukat a háziorvosi gyakorlatban észleltekre. A fent részletezett eredmények megfelelnek az irodalmi adatoknak. A sorból csak a pozitív fekélyes anamnézisű betegek meglepően magas száma lóg ki: a több mint 25%-os érték hátterében az idősebb betegek nagyobb aránya állhat. Az idősebb korcsoportban részben valóban gyakoribb volt a fekélybetegség, ugyanakkor számolnunk kell az endoscopiat megelőző képalkotó vizsgálatok kisebb specificitásával (alacsonyabb pozitív prediktív érték). Amint a szerzők is jelzik, a FD-s panaszok mintázatának rendkívüli heterogenitása miatt általánosan érvényes terápiás ajánlások kidolgozása szinte megoldhatatlan.

Irodalmi hivatkozások száma: 36
Ábrák száma: 2
Táblázatok száma: 2

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.