Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Családorvostan
A családorvoslás szakterületének sajátosságai- Családorvoslás- Definitív ellátást lehetővé tevő megbetegedések- Krónikus gondozást igénylő megbetegedések

Ajánlási listák
Kontaminált vékonybél szindróma és metabolikus osteopathia
M Di Stefano, G Veneto, Corazza GR, S Malservisi
Dig Dis Sci 2001;46(5):1077-82.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Juhász Márk
A kontaminált vékonybél szindróma (KVS) malabsorptiohoz vezet, ezáltal megnő a metabolikus osteopathia kifejlődésének kockázata is. A vizsgálatban 14 KVS beteg és 22 önkéntes vett részt. A KVS kialakulásához az alábbi betegségek vezettek: Billroth II gastrectomia, trópusi utazás hatására kezdődött hasmenés, vékonybél szűkület, vékonybél diverticulum, autoimmun chronicus gastritis, jejunoilealis bypass, ileocolicus anastomosis. A KVS diagnózisát éhezés és/vagy 50g glukoz elfogyasztása után észlelt emelkedett H2-kilégzési teszt értékek, továbbá az ez alapján elvégzett 10 napos antibiotikus kúra hatására bekövetkező klinikai és H2-kilégzési teszt értékekben is megmutatkozó javulás alapján állították fel. A csontsűrűséget DEXA (dual-energy x-ray absorptiometry) módszerrel a lumbalis és femoralis mérési pontokon detektálták. A szerzők továbbá feltérképezték a betegek tápláltsági fokát, fizikai aktivitását, solar expozícióját és dohányzáshoz való viszonyát. A KVS csoportban a kontroll csoporthoz képest csökkent csontsűrűséget, fokozott csontvesztést és csökkent testtömeg indexet észleltek. Nem találtak korrelációt a csontsűrűség és a fizikai aktivitás, solar expozíció és dohányzás között. A szerzők megállapítják, hogy a KVS egy fontos kofaktor a metabolikus osteopathia kialakulásában, továbbá a csontvesztés súlyossága összefüggésben áll a rossz tápláltsági fokkal és a malabsorptios tünetek fenállásának hosszával.

KOMMENTÁR
A bakteriális túlnövekedés (kontamináció) az a jelenség, amikor nagyszámú baktérium halmozódik fel az emésztőrendszer olyan szakaszán, ahol a mikrokörnyezet többnyire nem alkalmas baktériumok megtelepedésére és szaporodására. Fiziológiás körülmények között a vékonybél baktérium flórája hasonlít az oropharyngealis flórához (Gram-pozitív, aerob baktériumok). Kontaminált vékonybél szindrómában a Gram-negatív baktériumok (E. Coli), és az anaerob baktériumok (Clostridium és Bacteroides fajok) kerülnek túlsúlyba. A vékonybélben lévő baktériumok kóros proliferációjára a struktúrális eltérések, a megnyúlt béltranzitidő, excesszív bakteriális terhelés és a gazdaszervezet védekező mechanizmusainak elégtelensége hajlamosít. A szerzők eredményei a korábbi vizsgálatok alapján előre megjósolhatóak voltak, érdemük a dokumentálás alaposságában rejlik.

Irodalmi hivatkozások száma: 41
Ábrák száma: 1
Táblázatok száma: 1

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.