Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Családorvostan
A családorvoslás szakterületének sajátosságai- Családorvoslás- Definitív ellátást lehetővé tevő megbetegedések- Krónikus gondozást igénylő megbetegedések

Ajánlási listák
A botulinum toxin indikációja és hatékonysága az emésztőtraktus betegségeiben
A Mandal, R J Robinson
Eur J Gastroenterol Hepatol 2001;13:603-9.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Juhász Márk
Az utóbbi években az A típusú botulinum toxint (BT) sikerrel alkalmazták a felső és alsó emésztőtraktus fokozott simaizom-tónusra visszavezethető betegségeiben. Achalasiaban a BT intrasphinctericus injekciójának rövidtávú kedvező hatása ma már jól ismert; a betegség krónikus természete miatt azonban rendszeres időközönként ismételt injekciókra van szükség. Ezzel szemben az anus fokozott izomtónusa miatt alkalmazott BT injekció már egyszeri kezelés után is gyógyuláshoz vezethet. A BT várhatóan teret nyer további emésztőrendszeri kórképek kezelésében, mint pl. a diffúz nyelőcső spasmus, Oddi sphincter dysfunctio, anismus, stb. A BT kezelés biztonságosnak tűnik, de hosszútávú kihatásai egyelőre még nem ismertek, és fiatal betegeknél történő alkalmazása egyelőre nem javasolt. A szerzők összefoglalják a BT hatásmechanizmusát, indikációit, hatékonyságát és mellékhatásait.

KOMMENTÁR
toxinból a botulinismus klinikai képéért az "A", "B" és "E" típusok tehetők felelőssé. A nagy letalitású "A" típusú BT-t lokálisan injektálva kedvező eredményeket érhetünk el spasticus motilitási zavarokban. Az achalasiaban történő alkalmazásnál meg kell említeni, hogy a BT csak rövidtávon veszi fel a versenyt a pneumatikus dilatációval, hosszútávon egyértelműen jobb eredményekről számolnak be ez utóbbi módszer esetében. A BT kezelésnek főleg átmeneti, az alkalmazás helyének megfelelő lokális mellékhatásai ismertek, szisztémás mellékhatásokat az esetek elenyésző hányadában jelentettek.

Irodalmi hivatkozások száma: 74
Ábrák száma: 0
Táblázatok száma: 3

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.