Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Családorvostan
A családorvoslás szakterületének sajátosságai- Családorvoslás- Definitív ellátást lehetővé tevő megbetegedések- Krónikus gondozást igénylő megbetegedések

Ajánlási listák
A nem-kardiális eredetű mellkasi fájdalom kritikus megközelítése: patofiziológia, diagnózis és kezelés
Fang J, Bjorkman D
Am J Gastroenterol 2001;96:958-68.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Juhász Márk
Az USA-ban a coronarographiák 30%-ában nem ábrázolódik szignifikáns coronaria szűkület. Ezeket a betegeket a nem-kardiális, másnéven az ismeretlen eredetű mellkasi fájdalom (IEMF) kategóriába sorolják. Noha a betegségcsoport globális prognózisa jó, morbiditása és költségvonzata jelentős. A jelenségért cardialis, nyelőcső eredetű és pszichiátriai eltérések egyaránt felelősek lehetnek. A kórkép kialakulásában a visceralis hyperalgesianak döntő szerepet tulajdonítanak. Ezzel a problémával a gasztroenterológusok is gyakran konfrontálódnak, hiszen az IEMF gyakran a nyelőcső funkcionális vagy organikus betegségeire vezethető vissza. A tapaszatalat azt mutatja, hogy a cardialis és a nyelőcső eredetű kórképeket egymástól a klinikai tünetek alapján többnyire nem lehet biztonsággal elkülöníteni. Az IEMF hátterében a nyelőcső betegségek közül nem a motilitási zavarok, hanem a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) áll. Ezért az IEMF vizsgálatában a 24 órás pH monitorizálásnak központi szerep jut. A jelenleg elfogadott gyakorlat szerint empirikusan adott nagy dózisú savszekréció-gátló kezeléssel járunk el a leginkább költséghatékony módon.

KOMMENTÁR
A szerzők igen széleskörű adatgyűjtés alapján írták meg összefoglalójukat: az elmúlt 10 év összes publikációját áttekintették amelyben kulcsszóként a nem-kardiális eredetű mellkasi fájdalom, az ismeretlen eredetű mellkasi fájdalom, vagy a nyelőcső fájdalom szerepelt. A dolgozat gasztroenterológus olvasói felfrissíthetik ismereteiket a differenciál diagnosztika területén; IEMF esetén gondolnuk kell olyan kórképekre is, mint pl. a mitralis prolapsus, X szindróma, Tietze szindróma, pánik betegség. A kardiológusok számára pedig figyelmeztetés az idézett statisztika: távolról sem minden mellkasi fájdalomért coronaria betegség a felelős. A közleményben hasznos diagnosztikus algoritmust is találhatunk.

Irodalmi hivatkozások száma: 107
Ábrák száma: 2
Táblázatok száma: 1

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.