Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Családorvostan -
Családorvoslás
Családorvoslás

Ajánlási listák
Coeliakia postpartum megjelenése
dr. Juhász Márk, dr. Zágoni Tamás, dr. Horváth Gyula, dr. Herszényi László, Prof.Dr. Tulassay Zsolt, Dr. Kovács Csilla, Dr. Nemetz Andrea
Magy Belorv Arch 2000:(53):93-7.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Schopper János
A coeliakiás nők esetében a terhesség a betegség aktiválódását jelenti, és azoknál, akiknél addig még diétára sem volt szükség, súlyos klinikai tünetek, hasmenés, görcsös hasi fájdalmak, és fogyás jelenhet meg. A gluténmentes diéta elkezdése azonnal megszűnteti a tüneteket. Fontos, hogy ilyen esetben történjen csontsűrűség-mérés is, mert előrehaladott időszakban a denzitás csökkenése várható.

KOMMENTÁR
A coeliákiás, de tünetmentes nők esetén a terhesség olyan kiváltó inger, ami a coeliákiát aktiválja, és ezáltal súlyos klinikai tünetek megjelenését válthatja ki. A bevezetett gluténmentes diéta helyreállítja a beteg állapotát. Csontsűrűség mérése feltétlenül szükséges.

Irodalmi hivatkozások száma: 25
Ábrák száma: -
Táblázatok száma: 3


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
A coeliakia diagnosztizálása
A szerzők arányos, széleskörű, jól használható összefoglalást adnak e változatos és számos diagnosztikus buktatót magában hordozó betegségről.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.