Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Családorvostan -
Családorvoslás
Családorvoslás

Ajánlási listák
Hypercholesterinaemiás betegek szérumának paraoxonáz aktivitása és E-vitamin szintje
dr. Kakuk György, dr. Paragh György, dr. Harangi Mariann, dr. Balogh Zoltán, dr. Seres Ildikó, dr. Varga Zsuzsa, Dr. Fülöp Péter
Magy Belorv Arch 2000;(53):115-7.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Schopper János
A szerzők vizsgálták egy endogén (paraoxonáz) és egy exogén (E-vitamin) antioxidáns szintjét olyan betegeknél, akiknek hyperlipaemiájuk volt. Az eredmények arra utalnak, hogy az egészéges kontrollokhoz képest a betegek szérumában a külső antioxidáns szintje egyenlő, míg a paraoxonáz aktivitása alacsonyabb volt, ami az arteriosclerosis kialakulására nagyobb kockázatot jelent.

KOMMENTÁR
Hyperlipaemiás betegekben a külső és belső antioxidánsok közül a külsők hatása elenyészőnek tűnik. A tanulmány eredményei szerint a belső antioxidáns szintjének elégtelen volta szerepet játszik az arteriosclerosis kialakulásában és annak progressziójában.

Irodalmi hivatkozások száma: 21
Ábrák száma: 2
Táblázatok száma: 1

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.