Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Családorvostan -
Családorvoslás
Családorvoslás

Ajánlási listák
Monogénes hipertóniaformák újonnan felismert molekuláris genetikai mechanizmusai
Dr. Stogicza Ágnes, Dr. Tisler András
Magy Belorv Arch 2000;(53):123-9.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Schopper János
Ismert tény, hogy a hipertóniás betegek családjában többször fordul elő magas vérnyomás, mint általában. Néhány esetben ennek a genetikai alapja is ismertté vált az öröklődési menettel együtt. De ismert-e olyan hipertónia, ami szteroid, konkrétan dexamethason adására gyógyul? Igen, ilyen a GRA (glükokortikoiddal enyhíthető aldosteronismus). Hasonló az AME (látszólagos mineralokortikoid túltermeléssel járó szindróma), illetve a Liddle-szindróma, valamint a Gordon-szindróma (II-es típusú pseudohypoaldosteronismus), melyek esetében kóros szteroidok termelése, valamint a fiziológiás reguláció “megtévesztése” miatt következik be a hipertónia. A kezelés a mechanizmus pontos felderítésén múlik, hiszen a GRA már kezelhető, s a többi esetben is történtek sikeres próbálkozások.

KOMMENTÁR
A cikk az esszenciális hipertóniák körét csökkenti, mivel genetikai hibák következtében létrejött, eddig ismeretlen etiológiájú, terápia-rezisztens esetek patomechanizmusát ismerteti. Aki elolvassa a cikket, ne várjon könnyű olvasmányt, de az agytorna végén nagyon érdekes új szemléletű magyarázatokkal lesz gazdagabb.

Irodalmi hivatkozások száma: 27
Ábrák száma: 4
Táblázatok száma: 1

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.