Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Gasztroenterológia
A gyomor-bél rendszer megbetegedései- A hasnyálmirigy betegségei- A máj betegségei

Ajánlási listák
A heveny májelégtelenség átmeneti kezelésének lehetőségei
Hein B A C Stockmann, Jan NM Ijzermans
Eur J Gastroenterol Hepatol 2002;14:195-203.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Dr. Miheller Pál
Az akut májelégtelenség (ALF) legsikeresebb kezelési módja az orthotopikus májtranszplantáció (OLT), az egyéb módon kezelt ALF betegek túlélése csak 20%. Manapság a élő donoros májtranszplantáció is egyre gyakoribb, a kezdeti eredmények igen bíztatóak. Mindkét esetben azonban számos ok miatt a donorok száma nem elegendő, ezért továbbra is nagy az érdeklődés az extracorporalis májtámogató kezelések iránt.
A májtoxikus anyagok egy része vízoldékony, nagy részük viszont erősen albuminhoz köt. Májelégtelenségben ezért ezen toxinok szabad koncentrációja megnő vérben. Egyes toxinok hepatikis encephalopathiat és többszörös szervdysfunctiot okoznak. Mivel a számos toxin biológiai hatását gyorsan nem lehet közönbösíteni, ezért az ALF egyik kezelési irányelve a detoixificatio. Sajnos a méregtelenítést célzó rendszerek nem elég hatékonyak, így jelentős javulást nem eredményeznek.
Másik lehetőség a betegek májába izolált májsejtek transzplantációja. Az irodalomban egyetlen human esetet ismertettek idáig, ahol élő májsejteket infundáltak a portalis keringésbe immunsupresszió mellett, és a beteg meggyógyult, más esetekben hasonló módszert alkalmaztak sikeresen a hepatikus encephalopathia csökkentésére.
Az 1960-as és '70-es években fejlesztették ki az ex vivo májperfúziót, melynek során egy teljses szervet kapcsolnak párhuzamosan a keringéshez. Ez a metódus az OLT fejlődésével eltűnni látszott, de a transplantáció megterhelő volta, a kis donorszám miatt áthidaló megoldásként masnapság ismét számításba kell venni.
Új módszer az ún. bioarteficialis máj eszköz (BAL, melynek lényege, hogy májsejteket szintetikus vázhoz kapcsolnak. A sejttenylésztéses módszereket igyekeztek olyan szintre hozni, hogy szerv helyettesítésére képes mértetű májsejtkoloniakat állítsanak elő, de ezekben a tenyészetekben a sejtek működése rosszabb minőségű, mint a primer májsejteké. A BAL hátránya, hogy a kezelt betegek folyadéktereiben kimutattak hepatoma sejtvonalakat is, mely felveti a daganatképződés gyanúját is.
A fent ismertetett extracorporalis kezelési lehetőségek számos veszélyt hordanak magukban. A fő szövődmények a vérzékenység, a csökkent immunológiai védekezőképesség ( a szintetizáló funkció kiesése miatt), a fertőzésveszély, a haemodinamika instabilitás (az extracorporalis keringetés miatt). Nem elhanyagolható annak a veszélye, hogy a betegek érzékennyé válnak az állati eredetű anyagokkal szemben is.
ALF-ben ismerten csökken a komplementrendszer tagjainak koncentrációja, ezért a komplement mediált immunológiai mechanizmusok kevésbé aktívak. Az ex vivo keringés során azonban szöveti károsodás jelei mutatkozhatnak, és a kezelések egyre többszöri ismétlésével a természetes antitestek száma növekszik. Ez magyarázza azt a jelenséget, hogy a sokadszori kezelkés alatt alakul ki anaphylaxia, mely tény ismét a mellett szól, hogy az extracorporalis keringést felhasználó módszerek csak áthidaló megoldásként jöhetnek szóban a végleges (pld. OLT) kezelésig. BAL esetében olyan plasmaszűrőkret alkalmaznak, melyek a citokineket és az immunglobulinokat kiszűrik, néhány kezelés után azonban mégis kialakul az immunológiai reakció.
Az állati eredetű (sertés) májsejt, egyéb májból származó, de nem hepatocyta típusú sejt vagy anyagcseretermék keringésbe jutása is reális veszély a sertésmájsejteket alkalmazó májhelyettesítő kezelések kapcsán. A sertésekben leírt endogén retrovírus (PREV) in vivo átvitelét még nem tudták emberben igazolni, de in vitro human májsejtkultúrákat a PERV megfertőzhet. A fenti eredmények miatt a xenogen anyagkok alkalmazásának biztonságossága továbbra is kérdéses.
A jövőben kerülnek kidolgozásra bizonyos speciális sejtvonalak előnyös tulajdonságait kiaknázó kezelési lehetőségek, a humán foetalis májsejteket alkalmazó kezelés. A májból nyerhető egyrészt differenciálódásra, másrészt szaporodásra is képes ún. őssejtek izolálásával kapcsolatban történt előrelépés. Az ilyen pluripotens őssejteket azonban csak igen korai stádiumban lévő human csírasejtekből lehetne kinyeri, aminek egyenlőre jogi akadálya is van, hiszen ilkyen sejtekhez csak olyan pároktól lehetne hozzájutni, akik sikeres in vitro fertilisatios programon vannak túl, és elraktározott néhány sejtes állapotú embriojukat ajánlanák fel. Reálisabb esély van az abortatumok felhasználására. Az így nyert őssejtek beültetése mentes lenne a graft versus host reakció veszélyeitől.

KOMMENTÁR
Igen érdekes összefoglaló, mely az akut májelégtelenség kezelési lehetőségeit tekinti át. Az összefoglalóban kezelési irányelvet ismertetnek, közülük a legfontosabbak a májtranszplantáció, a detoxikálás, az izolált humán májsejtek portakeringésen keresztüli transzplantációja és az ex vivo májperfúzió - mely mesterséges vázhoz épített májsejtekből álló biológiai anyagon keresztüli áramoltatást jelent (bioarteficialis máj - BAL).
A dolgozat második fele ismerteti a BAL kezelés immunológiai kockázatait, mely jórészt a sertésszövetek felhasználásából erednek.
Különösen értékes és érdekes része az összefoglalónak az utolsó fejezete, amelyben a jövő útját ismertetik a szerzők. Ebben a részben a már a csontvelőtranszplantációból ismer fogalmakat alkalmazva a szerzők ismertetik a human pluripotens őssejtek alkalmazásának elvi lehetőségeti szervpótló kezelésekkel kapcsolatban.

Irodalmi hivatkozások száma: 89
Ábrák száma: 2
Táblázatok száma: 2

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.