Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Gasztroenterológia
A gyomor-bél rendszer megbetegedései- A hasnyálmirigy betegségei- A máj betegségei

Ajánlási listák
A hormonálisan inaktív hasnyálmirigy szigetsejtes daganatok kezelése
D K Bartsch, T Schilling, A Ramaswamy, B Gerdes, I Celik, H-J Wagner, B Simon
World J Surg 2000;(24):1418-24.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Dr. Miheller Pál
A hasnyálmirigy szigetsejtes daganatai az úgynevezett APUD (amin precursor uptake and decarboxylation) sejtekből erednek és az összes hasnyálmirigy daganat mintegy 1-5%-át teszik ki. Az ilyen típusú daganatok mintegy 15-55%-a nem termel hormont, de többségük malignus és a klinikai kép hasonló a hasnyálmirgy adenocarcinoma esetén szokásoshoz. Ugyanakkor jellemz, hogy lassan növekednek, jobban reagálnak a kemoterápiára, és összeségében jobb a prognózisuk, ezért a pancreas exocrin és endocrin malignus daganatainak elkülönítése különösen fontos a rtovábbi kezelés szempontjából.
A szerzők 18, egyébként ritkának minősülő hormonálisan inaktív hasnyálmirigy szigetsejtes tumor miatt kezelt beteg adatait dolgozták fel. A betegeket 1983 és 1998 között kezelték, a diagnózist szövettani vizsgálat és az endokrinológiai tesztek normális eredménye alapozta meg. Malignusnak a helyi beszűrődés, a nyirokcsomóáttétek,a távoli metastasisok alapján tekintették a daganatokat. Minden esetben eltávolították a daganatot, ahol lehetett ott kuratív (11 eset), ahol nem ott palliatív műtét történt (7 eset), összesen 15 eset volt rezekábilis. A feldolgozott 18 esetből 15-ben találtak nyirokcsomó- vagy távoli metastasis. A tünetek főleg a tumor okota nyomási vagy systemas tünetek voltak (sárgaság, fogyás, fájdalom). Minden esetben nagyobb volt a daganat, mint 3 cm, ellentétben a hormonálisan aktív daganatokkal, melyek általában kicsik. Majdminden esetben a hasnyálmirigy fejben helyezkedett el a daganat. A nem funkcionáló daganatok estében gyakori az usuratio miatt bekövetkező vérzés.
A tumorok viszonylag nagy mérete miatt az elvégzett képalkotó diagnosztikus eljárások (CT, UH) csaknem minden esetben kimutatták az elváltozást. A diagnózis ebizonyosodása után ismét átnézve a képeket elmondható, hogy a képletek, a beszűrt nyirokcsomók és a májban lévő áttétek is erősen halmozták a kontrasztanyagot, ami a jövőben segíthet a további kivizsgálás során. A somatostatin scintigraphia nem növelte tovább a diagnosztikus pontosságot, mások beteganyagában 10-ből 6 nem ábrázolóott somatostatin izotópos vizsgálaton, a szerzők anygaában 8 esetből 7 ábrázolódott.
A hormonálisan aktív betegek konzervatív kezelési metódusai közé tartozik a somatostatin kezelés. Irodalmi adatok szerint ez a kezelés a betegek 20%-ában hatékony, a sikert tovább növelhető interferon kezeléssel. A jelenleg vizsgált hormonálisan inaktív betegek esetében ez a kombináció hasonlóan jó eredményt adott. Cytostatikumokkal (streptozotocin, dacarbasin, cisplatin) kevés a tapasztalat, intraarteriális kezelés 4 esetben történt, és a tumor méretét és ezzel a tumor okozta tüneteket csökentette. A perioperatív mortalitás viszonylag magas volt. Az 5 illetve a 10 éves túlélés 65 illetve 49% volt.

KOMMENTÁR
A hormonálisan inaktív hasnyálmirigy szigetsejtes daganatok igen ritkán fordulnak elő. A szerzők beteganyaguk adatainak feldolgozásával megpróbáltak segítséget nyújtani a diagnózis felállításához és a kezeléshez egyaránt.

Irodalmi hivatkozások száma: 29
Ábrák száma: 3
Táblázatok száma: 4

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.